У Нововоронцовській громаді запустять екскурсійні тури та відкриють музей війни

20 Листопада 2022, 12:52

У Нововоронцовській громаді, територія якої була окупована росіянами і де відбувалися жорстокі бойові дії, сподіваються відтворити події 2022 року у майбутньому музеї війни. Зараз фіксують та зберігають матеріальні згадки про окупацію та визволення. 

Про це на пресконференції Медіа-центру “IPC-Південь” розповів краєзнавець Андрій Селецький, який з початку повномасштабної війни займався волонтерською діяльністю і нині займає посаду начальника Нововоронцовської селищної військової адміністрації.

“На території нашої нововоронцовської громади відбувалися і, і обстріли, і була окупація, і це все той пласт історії, який треба зберегти. Ми зараз з вами проживаємо історію майже один в один із тим,як було в 1941-44 роках, та сама окупація, той самий ворог, той самий окупант, той самий нацист по-чесному, і майже та сама, матеріальна культура. Ті самі побиті танки, побита техніка, окопи, траншеї, майже в тих самих місцях, до абсурду навіть. І відповідно, окупанти після себе майже ту саму матеріальну культуру, яку після себе залишили і нацисти, це і документи,і одяг,і взуття,і спорядження, і зброя, і бронетехніка, і в мене як у історика, краєзнавця, музейника, в першу чергу, є величезне бажання це зберегти,щоб потім через пять-десять років,коли по логіці ми почнемо розповідати про це, вже буде пізно, бо це все буде втрачено”, – розповів Селецький.

Нещодавно краєзнавець провів перший рейд по фіксації присутності російських окупантів на території громад спільно з одеськими партнерами – представниками громадської організації “Суспільство та історична спадщина”.

Зокрема, історики ознайомились із згадками про російську присутність у місцевій школі.

“Провели фото, відеофіксацію того, як окупанти жили в школі в Хрещенівці. Дуже еталонно вони там жили. Це також наша історія,це не видумки, що ми бачимо на власні очі. Ми все фіксували,паралельно з тим ми збирали всю їхню матеріальну культуру, берци, кітеля, спорядження, гільзи, для створення майбутнього музею української вітчизняної війни”, – зазначив Селецький.

Він розповів, що прагне продовжити роботу в цьому напрямку, однак історики стикаються з матеріальними складнощами та браком коштів для її продовження.

Окрім того, туристична компаніїчХерсON, де Селецький працював гідом та проводив екскурсії, вже запустила екскурсійний тур до Чорнобаївки. За його словами, такі ж тури можна буде запускати згодом й в інших деокупованих громадах Херсонщини, де збереглися згадки про окупацію та визволення.

Про підсумки робочого тижня та огляд головних подій на окупованому Росією півдні України дивіться у відеоблозі Микити Панасенка: