У Криму відбулося перше засідання «суду» у справі екскомандира корабля ВМСУ «Славутич» Олексія Кисельова

07 Листопада 2022, 21:38

У «Джанкойському районному суді» окупованого Криму 7 листопада відбулося перше засідання у кримінальній справі щодо екс-командира корабля ВМСУ «Славутич», військового пенсіонера, волонтера та цивільного активіста Олексія Кисельова. ФСБ обвинувачує його в нібито організації «морської блокади Криму» шляхом перекриття Керченської протоки та участі у неіснуючому незаконному збройному формуванні – «батальйоні ім. Номана Челебіджіхана».

Про це повідомляє ініціатива «Кримський процес» із посиланням на адвоката Алєксєя Ладіна, передає Центр журналістських розслідувань.

За його інформацією, представник державного обвинувачення Михайлов оголосив у «суді» обвинувальний висновок, згідно з яким Олексій Кисельов обвинувачується в тому, що нібито «був членом добровольчого батальйону, брав участь у морській та продовольчій блокадах Криму, які були організовані творцем батальйону Ленуром Іслямовим».

Також у «суді» було допитано як свідків обвинувачення двох оперативних співробітників ФСБ, які в суді переважно посилалися на державну таємницю щодо оперативної інформації, яка стосується справи. Однак навіть у цих умовах один із співробітників спецслужби дав суперечливі свідчення, повідомивши, що підсудний постійно проживав у Бердянську, хоча фактично він проживав у Генічеську.

«Суддею» в даному кримінальному процесі виступає Ліліана Соловйова, яка раніше займала посаду в структурі МВС України, зрадила присязі і перейшла на службу до Росії.

Наступне засідання суду призначено на 22 листопада.

Як повідомляв ЦЖР, Олексія Кисельова викрали в окупованому Генічеську наприкінці липня 2022 року. Протягом 5 діб його катували і били струмом в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Після передали ФСБ на адммінмежі з Кримом.

ФСБ фальсифікує проти Кисельова кримінальну справу і обвинувачує у підготовці «морської блокади півострова», яка полягала у фантастичній операції з перекриття  Керченської протоки засобами для вилову мідій, а також в участі у неіснуючому батальйоні ім.Номана Челебіджихана.

29 липня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на два місяці. 23 вересня арешт продовжили до 27 листопада.

Після застосованих російськими силовиками тортур і відсутності бодай елементарної медичної допомоги стан здоров’я Олексія Кисельова, який утримується в СІЗО Сімферполя, значно погіршився. Він потребує госпіталізації. Щоб домогтися належної йому медичної допомоги, Кисельов був змушений оголошувати голодування.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter