Співробітники захопленого окупантами Каховського магістрального каналу з червня не отримують заробітної плати

15 Листопада 2022, 11:28

Майже 700 співробітників Каховського магістрального каналу, яке подає воду в Херсонській і Запорізькій областях, з червня не отримують заробітну плату. Саме управління каналу окупанти захопили ще навесні, згодом призначили там власного «керівника» і крали воду та електроенергію для її подачі. Натомість в Херсонській обласній військовій адміністрації прагнуть розібратися, хто зі співробітників каналу співпрацював з загарбниками.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Востаннє співробітники управління головного Каховського магістрального каналу (УГКМК) отримали аванс за червень. Відтоді жодних виплат вони не отримували. Водночас окупанти «відсторонили» законного начальника УГКМК Олександра Шукруту і наприкінці літа призначили замість нього начальника відділу водних ресурсів управління каналу, колаборанта Оселедця Олександра Вікторовича, 29 грудня 1975 року народження. Паралельно з цим загарбники оголосили «конкурс» на заміщення «вакантної посади» начальника управління.

Олександр Оселедець, колаборант, Фото з соцмереж

Сам Каховський магістральний канал продовжував працювати, а окупанти безконтрольно качали з нього воду і використовували для цього електроенергію. Також вони розікрали частину техніки УГКМК і розграбували Каховське міжрайонне управління водного господарства.

«Ми продовжували працювати, бо без цього жителі Іванівської громади Херсонщини і колишнього Якимівського району Запорізької області залишились би без питної води. Зараз же канал, фактично, не працює», – розповіли Центру журналістських розслідувань співробітники каналу.

У свою чергу, в Херсонській обласній військовій адміністрації провину в невиплаті зарплати співробітникам УГКМК перекладають на Державне агентство водних ресурсів України. В ХОВА пояснюють, що Каховський магістральний канал активно використовувався окупантами, а його керівництво до останнього залишалось на окупованій території.

«Ми же знаємо, що канал працював на повну потужність, що і вода, і електроенергія розкрадалися окупантами. Хтось же технічно забезпечував його роботу! Ми хочемо це з’ясувати, адже хто як не Держводагентство має знати всі свої структури і тих, хто там працює. Натомість жодних потрібних списків нам так і не надали, щоб ХОВА могла погодити виплату заробітної плати. Знаємо, що начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко перейшов на бік ворога. Хотіли б знати подібну інформацію і по Каховському магістральному каналу. Але начальник УГКМК Олександр Шукрута сидів на окупованій території до останнього і потім виїхав, наче, десь за кордон. А його заступник виїхав лише нещодавно. Тож тепер потрібен час, щоб в усьому розібратися і поновити виплати», – прокоментував перший заступник начальника ХОВА Дмитро Бутрій.

Управління головного Каховського магістрального каналу створили в 1972 році. році. Сам канал має протяжність 130 км і призначений для зрошування сільськогосподарських угідь та водопостачання населених пунктів Херсонської і Запорізької областей. Свій початок він бере з Каховського водосховища на території Любимівської громади Каховського району. Вода у канал подається насосною станцією на висоту 24,3 м.

В 2020 році канал подав 930 млн кубометрів води, в 2021 році через дощі обсяги були менші – 630 млн кубометрів. У 2022 році, за офіційними даними, було подано 80 млн кубометрів.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter