Росіяни запустили пропагандистський сайт-фейкомет на окупованих територіях Запорізької області

22 Листопада 2022, 11:53

Росіяни запустили новий інтернет-ресурс, на якому поширюють пропагандистські наративи та фейкові “новини” про війну в Україні. Спеціалізується ресурс на висвітленні подій (через призму російської пропаганди) на окупованій частині Запорізької області, передає Медіа-центр IPC-Південь.

Вже на старті ресурс рясніє фейками та дезінформацією, як ЗСУ нібито обстрілює Запорізьку АЕС тощо. Сайт zapnews.ru імітує долучення Запорізького краю до російського інформаційного поля.

“Ми нарешті замикаємо лінійку продуктів нашого медіахолдингу (першого та єдиного на звільнених територіях). Наша робота виходить на новий рівень!”, – розповів в телеграмі росіянин Олександр Малькевич, який на окупованій частині Запорізької та Херсонської областей займається створенням пропагандистських медіа на базі місцевих телеканалів, що захоплені або віддані окупантам.

Сайт поєднає “зусилля” ресурсів медіахолдингу «ЗаМедіа»: телеканалу «ЗаТВ» та «ЗаРадіо».

Пропагандисти позиціонують його як перший інтернет-портал на нових захоплених територіях.

Керує сайтом московський журналіст Костянтин Дорофеєв, який відповідає за направлення інтернет-роботи холдингу «ЗаМедіа», а раніше працював для таких пропагандистських ресурсів, як “Известия”, “Life.ru”.

Згідно відкритих даних, домен був зареєстрований через російського реєстратора  “RU-CENTER” (АТ «Регіональний Мережевий Інформаційний Центр»).  Компанія є флагманом групи компаній «RU-CENTER Group», що в свою чергу входить до холдингу РБК.

Реєстрація домену датується 15 вересня цього року. Дані про власника доменного імені скриті.

Раніше Малькевич також розповідав, що створений пропагандистами телеканал “Таврія” переїхав до приазовського міста Херсонської області – Генічеська.

16 листопада в Генічеську відкрили “похідну” студію цього телеканалу.

Як повідомляв Центр журналістських розслідувань, Олександр Малькевич — генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург», член Громадської палати росії. На сайті російської помийки «РИА Новости» за тегом «Малькевич» можна знайти купу публікацій, де він закликає: «разорвать шаблоны восприятия Запада другими странами», переконує, що «Европа плачет и продолжает «есть кактус» — це про нібито неефективність антиросійських санкцій, а тому їх потрібно чимшвидше зняти».

У 2018 році Олександр Малькевич поїхав у Сполучені Штати Америки створювати там нове медіа USA Really. І був успішно затриманий, допитаний співробітниками ФБР, але потім відпущений.

Як писало видання Foreign Policy, затримання відбулося через те, що гроші на запуск нового сайту Малькевичу дала контора «Федеральне агентство новин» Євгена Пригожина – російського бізнесмена, який відомий як «кухар Путіна», він особисто вербує у російських колоніях ув’язнених для терористичного формування ПВК «Вагнер», що бере участь у війні проти України. Помийка пов’язана з російським Агентством інтернет-досліджень, співробітникам якого в США було висунуто звинувачення в рамках розслідування про втручання росії в президентські вибори в США 2016 року.

Детальніше про тих, хто створює пропаганду на окупованій частині Херсонської області, дивіться у блозі Микити Панасенка «Солдати інформаційних військ росії: «Таврия».