Окупанти провокують екологічну катастрофу на Херсонщині

05 Листопада 2022, 11:09

Скріншот з відео, російські пропагандистскі джерела.

Російські загарбники підривають плавзасоби та судна біля пристаней та причалів Дніпра і його притоків. Через це в річці вже тонни мастила та пального. Шкідливі речовини течією несе у дельту Дніпра, в бік заповідної зони Національного природного парку «Нижньодніпровський».

Про це повідомив начальник Херсонської ОВА Ярослав Янушевич.

Для фіксації екологічного злочину Херсонська ОВА вже звернулася до правоохоронних органів.

“За попередньою оцінкою, у воду потрапило до 10 тонн паливно-мастильних матеріалів. Це може призвести до знищення річкової флори та фауни, а також отруєння місцевості на десятки років. Надалі небезпечні речовини можуть потрапити й до Чорного моря”, – зазначив він. Вказані території охороняються Рамсарською конвенцією про водно-болотні угіддя, які мають міжнародне значення головним чином як середовища існування водоплавних птахів. Тому ця екологічна катастрофа може мати й міжнародні наслідки.

За словами посаловця, для ліквідації наслідків необхідно щонайшвидше перекрити нафтові плями та зібрати їх. Україна не може оперативно це зробити, бо фахівці не мають доступу до тимчасово окупованих територій.
Як повідомлялось, російський диктатор Володимир Путін заявив, що жителів Херсона потрібно вивезти з міста нібито у безпечну зону. Росіяни зняли свої прапори з Херсонської ОДА та блокпости у селах біля обласного центру.