Жителям Нововоронцовщини потрібно п’ять тисяч тентів для відновлення будинків

20 Листопада 2022, 13:47

У деокупованій наразі залишилось три тисячі населення (з 13 тисяч, які проживали там до війни), та динаміка повернення зростає. Наразі два найголовніших проблемних питання для місцевих жителів – це відновлення пошкоджених будинків та опалення осель.

На цьому наголосив начальник селищної військової адміністрації Андрій Селецький під час пресконференція Медіа-центру “IPC-Південь”.

Держава продовжує передавати населенню печі-буржуйки та матеріали для опалення, але їх може не вистачити,оскільки люди продовжують повертатися до своїх домівок.

В селищній адміністрації також запустили щепорез, аби підготувати людям додаткові матеріали для опалення. 

Та населення все більше прибуває, тому питання їх забезпечення залишається відкритим.

Разом з тим, більшість будинків не придатні для проживання, адже зазнали пошкоджень через обстріли росіян.

“Для того, щоб повністю задовольнити потреби населення, саме населення, а не комунальних закладів, щоб не обрушилися дахи, треба п’ять тисяч тентів, розміром чотири на шість, вони потрібні для житлового фонду. Це велика задача і зараз міжнародний комітет “Червоний хрест” нам обіцяв привезти півтори тисячі, але привезуть в наступний четвер, а нас вже дощі йдуть третій день, в деяких будинках вже падають дахи. А ми ці тенти замовили два тижні тому. І, якщо ці тенти приїдуть, коли вже дахи впадуть, то ці тенти вже нікому не будуть потрібні. Я кажу, як є”, – розповів Селецький.

Як повідомлялось, житловий фонд Нововоронцовської громади Херсонщини пошкоджений на 80%. Комунальна власність постраждала на 50-60 %.

У Нововоронцовській громаді, територія якої була окупована росіянами і де відбувалися жорстокі бойові дії, сподіваються відтворити події 2022 року у майбутньому музеї війни. Зараз фіксують та зберігають матеріальні згадки про окупацію та визволення.