Як живе деокупований Херсон?

16 Листопада 2022, 16:49

У визволеному від російської окупації Херсоні люди щасливі, бо нарешті дочекалися на ЗСУ.

Хоч поки без світла, води, тепла і зв’язку, однак все можна відновити. Головне, що без окупантів.

Про це розповіла начальниця міської військової адміністрації Галина Лугова, передає Медіа-центр IPC-Південь.

“Херсон – це місто щасливих та незламних людей”, – наголосила вона.

Гуманітарна допомога

Начальниця херсонської МВА Галина Лугова повідомила, що у всіх районах Херсона з’являться пункти з гуманітарною допомогою.

До міста вже надходить гуманітарна допомога від різних міжнародних організацій ООН та Червоного хреста. Це вода, хліб, харчові продукти, ковдри, медичне забезпечення тощо.

Місто вже отримало 160 т гуманітарної допомоги. Вони розміщені на складах. У кожному районі міста та в старостинських округах створені гуманітарні пункти, де будуть її роздавати. 

Хліб

За словами Галини Лугової, у Херсоні працюють над відновленням роботи хлібокомбінату. З наступного тижня він зможе запрацювати, аби люди були з хлібом. А поки в Херсоні впродовж 5 днів працюватиме волонтерська ініціатива по роздачі хліба. Двадцять тисяч буханців щодня завозитимуть до Херсона.

Міжнародна організація «World Central Kitchen» вирішила допомогти Херсону та  розгорнути намети з гарячим харчуванням.

Медична допомога

Як розповіли у військовій адміністрації деокупованого Херсона, у місті продовжують роботу бригади МО “Лікарі без кордонів”. Здійснюється медичний огляд  пацієнтів та безкоштовне забезпечення необхідними ліками (жарознижувальні, гіпотензивні, протизапальні лікарські засоби тощо).

Херсонці можуть безкоштовно отримати необхідні лікарські препарати або ж пройти медогляд.

До лікарень Херсона привезли генератори. Завдяки використанню генераторів працюватиме медичне обладнання і херсонці отримуватимуть своєчасну та якісну медичну допомогу. Поки у місті налагоджують електропостачання, у лікарнях воно вже має бути. 

Нині заклади охорони здоров’я міста працюють у штатному режимі, забезпеченні необхідним і продовжують надавати медичну допомогу херсонцям. 

Відкриваються аптеки. Більшість аптек наразі припинили роботу під час окупації, однак відновлять її після розмінування територій.

Зв’язок

Через масові пошкодженнями мережі, на даний час розгорнуто точки терміналів Starlink, де херсонці можуть підключитись та скористатись послугою Інтернет по Wi-Fi мережі.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив, що до Херсона відправили ще 210 Старлінків, аби люди були зі зв’язком.

Завдяки першій партії терміналів від Мінцифри за добу запустили 5 публічних Wi-Fi точок. Ними вже скористались тисячі херсонців. Люди виходять на зв‘язок з рідними, дізнаються про перемоги ЗСУ та заряджають смартфони від генераторів. 

За два тижні уряд організує ще 60 Wi-Fi точок з інтернетом по всій області. Також частину терміналів передали пожежним частинам, лікарням, поліції та екстреним службам.

Крім того, жителі деокупованих населених пунктів можуть користуватися послугами мобільного зв’язку навіть при відсутності коштів на рахунках. Про це потурбувалися держава та оператори Київстар, Vodafone та lifecell.

Так, оператори запустили процес активації діючих карток абонентів, які знаходилися на тимчасово окупованих територіях або у зоні активних бойових дій та давно не користувалися послугами мобільного зв’язку. 

У компанії НomeNet розповіли, що зняття абонентської плати за період тимчасової окупації регіону – не буде. Всі перерахунки будуть проведені автоматично.

Банківські послуги 

Херсонці вже зможуть отримати доступ до банківських операцій – починають працювати відділення Ощадбанку та ПриватБанку.

Соцвиплати

Пенсіонери деокупованого міста почали отримувати перші виплати пенсій – запрацювали два стаціонарних відділення Укрпошти, одне з яких – центральне. Відкриття головного відділення у Херсоні дозволить стабільно забезпечувати виплатами не лише місто, а й область загалом. 

Отримати всі інші соціальні виплати також допоможуть держбанки, які вже від відкрити свої відділення у звільненому Херсоні, зокрема це Ощадбанк і ПриватБанк. 

Гуманітарний штаб 

У військовій адміністрації деокупованого Херсона інформують, що працює гаряча лінія Херсонського гуманітарного штабу, звернутися на яку можна за телефоном: (066) 637-49-85 або ж написати у месенджери Viber, Telegram, Signal, WhatsApp за номером: (098) 176-16-98.

Українські компанії повертаються до Херсона

З 20 листопада АТБ планує поновити роботу першого магазину в Херсоні.

У місті поновило роботу два відділення “Нової пошти”.

Залізничне сполучення

Укрзалізниця активно готується до відновлення руху в нещодавно звільнений Херсон. 

Комендантська година

На території Херсонської міської територіальної громади діятиме комендантська година – з 16 листопада 2022 року до окремого наказу діятиме комендантська година з 19.00 до 06.30 години.

У цей час жителям громади заборонено перебувати на вулицях та інших громадських місцях.

Відповідний наказ оприлюднила Херсонська МВА.

Комендантську годину змінено з метою проведення стабілізаційних заходів на деокупованій території населених пунктів Херсонської міської територіальної громади, зокрема розмінування даної  території та вжиття заходів щодо безпеки цивільного населення громади.

Як повідомлялось, Україна відновила контроль над Херсоном.

Херсон відвідав Президент України Володимир Зеленський. Він вручив державні нагороди військовослужбовцям, які відзначилися під час звільнення міста і правобережних районів Херсонської області.

Після втрати Херсона окупанти обрали азовське портове місто Генічеськ для свого командного вузла. Туди є перенесли й низку своїх відомств та керівних органів.

(в матеріалі використані світлини Херсонської МВА)