Як ФСБ фальсифікує «справу» проти екскомандира корабля «Славутич» Олексія Кисельова

13 Жовтня 2022, 11:53

Олексій Кисельов, співзасновник ГО «Переселенець СОС» у Генічеську, екскомандир корабля управління ВМСУ «Славутич» Фото: investigator.org.ua

Наприкінці липня  в окупованому Генічеську російські силовики викрали Олексія Кисельова, колишнього командира корабля «Славутич» ВМС України, військового пенсіонера і волонтера. 

Його катували кілька діб без будь-якого оформлення затримання чи арешту, а після – передали ФСБ на межі з Кримом. Російська спецслужба  фальсифікує проти Кисельова кримінальну справу і обвинувачує у підготовці “морської блокади півострова”, яка полягала у фантастичній операції з перекриття  Керченської протоки  засобами для вилову мідій! 

Російські спецслужби постарались викачати з фальсифікованої справи як можна більше –  не кожного ж дня їм на підвал потрапляє справжній полковник. ФСБ  мало було прив’язати його завдяки  брехливим свідченням  до неіснуючого незаконного збройного формування – йому вигадали спецоперацію, на яку досі не спромоглися усі Збройні сили України, підтримувані “колективним Заходом”.

Чим відомий  Олексій Кисельов?

58-річний Олексій Олексійович Кисельов – капітан 1 рангу запасу, був командиром корабля управління  ВМС України «Славутич». Цей великий розвідувальний корабель був першим,  збудованим у 1992 році для українського військово-морського флоту. Кисельов був командиром “Славутича” у 1997- 2001 роках.

У 2000 році “Славутич” здійснив перший в історії ВМСУ трансатлантичний похід і офіційний візит до порту Нью-Йорку, де відбувався „Міжнародний військовий огляд”, присвячений 220-й річниці ВМС США. Екіпаж “Славутича” також брав участь в урочистих заходах до  Дня Незалежності США.

Під час трансатлантичного походу “Славутич” двічі здійснив ділові заходи в порт Гібралтар (Велика Британія) та на Азорські острови в порт Понта-Делгада (Португалія).

Олексій Кисельов, командир корабля управління ВМСУ «Славутич». Фото з особистого архіву О.Кисельова

Вже після відставки, у 2006-2010 роках,  Олексій Кисельов був  депутатом Севастопольської міської ради і активно займався громадською діяльністю – очолював місцеве відділення Всеукраїнського об’єднання ветеранів і був співзасновником громадської оганізації “Сприяння розвитку Севастополя”.

Тетяна Рихтун, директорка медіа-центру “ІРС-Севастополь” згадує: “Олексій Кисельов був досить дієвим і порядним депутатом Севастопольської міської ради. Він дбав про розвиток міста і підтримував проект  «Севастополь – місто з відкритою економікою”. Завдяки цьому проекту місто отримало додаткове фінансування з державного бюджету і стратегію розвитку на десять років. Як голова ветеранської організації міста він щороку лобіював виділення коштів з місцевого бюджету на матеріальну допомогу ветеранам, і діяльність місцевих громадських організацій ветеранів”.

Севастополь. Пам’ятник Петру Сагайдачному. Олексій Кисельов – третій зліва. В центрі – Борис Кожин, перший командуючий ВМСУ.  Фото: Фейсбук Тимур Баротов

Напочатку окупації Севастополя і Криму Олексій Кисельов, як і багато українських  офіцерів запасу, намагався допомогти військовослужбовцям, заблокованим російськими військовими у військових  частинах і на кораблях. Волонтерську діяльність Кисельов продовжив і в Генічеську, куди переїхав жити і працювати, покинувши окупований півострів.

Разом з такими ж переміщеними особами як сам створив “Генічеську районну організацію вимушених переселенців з Криму і Донбасу “Переселенець-СОС”.

Засновники організації були частими спікерами заходів у медіацентрі “IPC-Генічеськ”, повідомляючи мешканцям району – переселенцям інформацію про будівництво і розподіл житла для ВПО, коментували  події в громаді і країні та викривали сумнівні рішення органів  влади.

Прес-конференція засновників ГО «Переселенець-СОС», Фото: медіацентр “IPC-Генічеськ”

Олексій Кисельов разом із Володимиром Вишневецьким працювали також над розвитком економіки і захисту екології Генічеська і Арабатської стрілки, розробили план відродження Генічеського порту, що полягав у перетворенню занедбаного нині портопункту на успішний рибний порт.

Свій бізнес-план по створенню великого садкового  марікультурного виробництва для  відтворенню біоресурсів Азовського моря вони представили на Міжнародному інвестиційному форумі «Південна стратегія розвитку», який проходив на Арабатській стрілці у червні 2021 року.

Киселев

Олексій Кисельов на форумі «Південна стратегія розвитку» Фото: investigator.org.ua

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України і Генічеськ став першим окупованим РФ містом країни. Російські загарбники увійшли в місто в перший день наступу, взяли під повний контроль, встановили блокпости та влаштували жорстку  фільтрацію. Виїхати з окупації колишньому командиру корабля ВМСУ було ризиковано.

22 липня бійці  Росгвардії та поліції “ДНР” викрали Олексія Кисельова, коли він йшов до волонтерського центру,  та кинули у підвал профтехучилища №17, яке окупанти переоблаштували у свій штаб і катівню. Там протягом 5 діб до  волонтера застосовували тортури: били та катували електричним струмом.

Вище професійне училище №17 м. Генічеськ, яке окупанти перетворили на штаб Росгвардії і катівню

“Після розмови мене відвели до кімнати, в якій знаходилися сім місць для ночівлі,  де я пробув до ранку наступного дня, і де в подальшому зі мною були проведені допити із застосуванням насильства та електричного струму. Під час цих допитів я нікого не бачив, бо на голові у мене була одягнена футболка. Допити тривали аж до понеділка включно – двічі на добу тривалістю дві години. Мене запитували, де знаходиться зброя тероборони Генічеськ, мій позивний, позивний моїх підлеглих, які чекають на мою команду, які дані я передавав спецслужбам України про обстановку в місті Генічеську”, – розповідав Олексій Кисельов своєму адвокату Олексію Ладіну.

27 липня російські окупанти вивезли Олексія Кисельова на контрольно-пропускний пункт на межі Херсонщини з Кримом і  передали співробітникам ФСБ (таким чином було “легалізовано” його тримання в несвободі), які повезли його  у Сімферополь. Тортури та знущання продовжились в управлінні ФСБ в Криму (захоплена будівля  Головного управління СБУ в АРК на бульварі Івана Франка,13).

“Казали, що мені необхідно зізнатися, що я терорист, учасник кримськотатарського добровольчого батальйону імені Номана Челебіджихана і що я учасник спеціальної групи під керівництвом представника президента у Криму у 2010 році Сергія Куніцина. Періодично щодо мене застосовувалися насильницькі дії – удари в голову та застосування електрошокера. Відбувалося це все приблизно три години. Весь цей час я знаходився з майкою на голові і мої руки були зав’язані”, – розповідав адвокату  Кисельов.

І тільки після цього так званий «слідчий» ФСБ провів «офіційне» затримання та висунув обвинувачення.

Волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію Кисельову  інкримінують нібито участь у «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК РФ). За цим сфальшованим обвинуваченням російські спецслужби затримують громадян України останні кілька років, десятки кримських татар та українських активістів вже відбувають незаконні строки позбавлення волі. Ленура Іслямова, відомого кримськотатарського бізнесмена, власника і гендиректора телекомпанії ATR, якого ФСБ вважає організатором і керівником батальйону, заочно “засуджено” до 19 років ув’язнення.

З початком повномасштабного вторгнення Росії, російські силовики  почали викрадати жителів окупованої Херсонщини та звинувачувати їх в участі у батальйоні ім. Номана Челебіджихана. “Справа Кисельова” сфальшована на  двох епізодах. ФСБ стверджує, що він нібито фінансував “ незаконне збройне формування” – забезпечував продовольством учасників товарної блокади Криму та готував членів батальйону до “морської блокади Криму”.

Олексій Ладін Фото: krymr.com

Олексій Ладін Фото: krymr.com

Обидва епізоди, як вважає адвокат Олексій Ладін, є абсурдними і побудовані виключно на свідченнях Ернеста Аблязімова, який деякий час брав участь у блокаді поставок товарів до Криму, а потім повернувся на півострів, був затриманий ФСБ і тепер співпрацює зі “слідством”, даючи брехливі покази.

“Доволі абсурдне припущення, що військовий пенсіонер Кисельов якимось чином допомагав напівоєнізованому підрозділу, яким, за версією слідства, керував Ленур Іслямов. Думаю, що фінансова допомога Кисельова цьому підрозділу не потрібна. Свідок бреше, і це буде доказано нами”, – зазначає  адвокат, маючи на увазі той загальновідомий факт, що Іслямов є відомим бізнесменом і заможною людиною.

Російські “слідчі” вважають доказом підготовки морської блокади те, що досвідчений моряк Олексій Кисельов шість років тому навчав іншого чоловіка керувати катером. За словами адвоката Ладіна, з проханням щодо навчання водінню катером до Кисельова звернувся бізнесмен Ленур Іслямов, який мав намір створити мідійну ферму.

“За проханням Ленура Іслямова, Кисельов вчив майбутнього капітана катера правильно виходити і заходити до бухти Генічеськ, щоб з цього катера здійснювати видобуток водоростей та мідій. На катері знаходились металеві троси з буйками, якими мали позначити зону видобутку. Втім так званий “капітан” цього катеру через якийсь час втік на територію Криму, де в репортажі НТВ пояснив, що його нібито намагались змусити взяти участь у морській блокаді і що нібито цими тросами з буйками планувалося перекрити Керченську протоку”, – розповів Ладін.

Це ті самі троси з буйками, якими Кисельов з Іслямовим, за даними “справи”,  мали намір перегородити Керченську протоку, щоб кораблі намотали їх на гвинти і не змогли  рухатись! Весь цей абсурд будується  на показах “секретного свідка”. Є всі підстави вважати, що це все той же  Енвер Аблязімов,  бо цю маячню він розповідав пропагандисту-колаборанту  Олегу Крючкову ще у 2016 році!

Відео, яке Аблязімов  передав ФСБ і Крючкову, він  відкрито знімав на катері,  і “Полковник”, як він називає  Кисельова, за його ж словами, нічого не мав проти фільмування. Що важко собі уявити, якби там дійсно було “навчання диверсійної групи”.

Крючков (ліворуч) і Аблязімов фото: сріншот відео НТВ

“Ширина Керченської протоки у найбільш вузькому місці –  4,5 кілометри. У найбільш широкому – 15 км. За словами свідка, на борту катера знаходились 60 тросів по 20 метрів довжиною. Якщо їх зіставити в один ланцюг – буде 1 км 200 метрів. Це ніяким чином не може перекрити Керченську протоку. Ці 20-метрові троси з поплавками ніяким чином між собою не скріплюються. Крім того, троси з поплавками на поверхні моря ніяк не можуть зіпсувати гвинти кораблів і катерів, оскільки вони знаходяться у воді на глибині від 3 до 5 метрів та мають захисний короб. Всі ці доводи Кисельов привів на допиті, оскільки він є досвідченим військовим моряком та розуміє, що таке морська блокада”, – розповів Олексій Ладін.

Адвокат клопотав про проведення експертизи, однак слідчі відмовили, спираючись у своїх висновках щодо “вини” Кисельова виключно на сюжет  пропагандистського каналу НТВ та покази “секретного свідка”, в очній ставці з яким захисту також відмовили.

Олексій Кисельов заперечує свою вину і заявляє про свою непричетність до “незаконного збройного формування”.  На цьому також неодноразово публічно наголошував і Ленур Іслямов, засновник формування з охорони громадського порядку та державного кордону «Аскер», яке ФСБ всі ці роки вперто видавала у сфальшованих справах  за “екстремістський кримськотатарський батальйон імені Номана Челебіджихана”.

23 вересня как званий “Київський районний суд” Сімферополя в тимчасово окупованому Криму продовжив термін тримання під вартою волонтера і капітана 1 рангу в запасі Олексія Кисельова ще на дві місяці – до 27 листопада.

Представництво президента України в АР Крим називає арешт та тортури  Олексія Кисельова черговим воєнним злочином РФ і вимагає негайного його звільнення.