Виїзд з окупації досі закритий: біля Василівки черга на кілька кілометрів

02 Жовтня 2022, 21:22

Фото: Поліція Херсонської області.

Російські окупанти фактично перекрили виїзд із захоплених територій. Біля рашистського блокпосту у Василівці, що на окупованій території Запоріжчини, утворилась черга на кілька кілометрів.

Ситуацію обговорюють в евакуаційних публіках в Телеграмі.

У неділю, 2 жовтня, окупанти нікого не пропускали. Наразі у Василівці перебуває понад 1500 тисяч авто. Виїзд закритий ще із першого жовтня.

За даними Запорізької ОВА, за минулу добу евакуюватися змогли лише 50 осіб, з них 9 – діти.

Хоча окупанти й обіцяли пропускати за своїми перепустками, з їх отриманням виникають певні складнощі.

Люди, які подавались на такі “перепустки”, пишуть, що необхідно надати окупантам фото документів та заповнити анкету, а потім чекати 10 днів “перевірки”.

Наприкінці вересня в окупаційних адміністраціях розповіли, що з першого жовтня перетин “КПП Василівка” відбуватиметься виключно за перепустками, які оформлятимуть за письмовими заявами.

У свою чергу, мер Мелітополя Іван Федоров вчергове наголосив, що українцям, особливо чоловікам, необхідно виїжджати з тимчасово окупованих територій. Нариклад, через Крим в сторону Грузії.

Як повідомлялось, 1 жовтня у Василівці російські військові  не пропускають авто, що виїжджають на вільну територію області.  Вимагають перепустки, яких ще ні в кого з водіїв і пасажирів немає – їх окупаційна адміністрація ще не видавала.

Вранці 30 вересня росіяни випустили ракети по колоні автомобілів з громадянами. Люди мали перетинати пункт пропуску в напрямку тимчасово окупованої території. Ворог убив і поранив цивільних, серед них – діти.

При цьому пропагандисти звинуватили українських воїнів, що ті нібито обстріляли цивільну автоколону своїх співгромадян на підконтрольній ним же території.