Важко, але можливо: українці продовжують виїжджати з окупованих територій

22 Жовтня 2022, 23:37

ілюстраційна світлина, inform.zp.ua

Українці продовжують евакуюватися з окупованих росіянами територій Херсонської та Запорізької областей попри складнощі, які штучно створюють рашисти, повідомляє медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

У Силах Спеціальних Операцій ЗСУ повідомляють, що останнім часом через перешкоди збоку окупантів потік людей значно зменшився.

“Після введення “перепусток”, тобто дозволів від окупантів, кількість людей, які виїжджають з ТОТ до вільної України зменшилась в 10 раз”, – пише Центр національного спротиву.

Наразі, через пропускний пункт в у Василівці (Запорізька область) в день виїжджають приблизно 150 мешканців. Для порівняння до жовтня відповідна цифра становила до 1,5 тис. осіб.

При цьому росіяни ввели фільтрацію для чоловіків до 35 років, навіть якщо ті отримали “перепустку”. Також окупант збирає відбитки пальців, та адреси тих хто виїжджає й навіть до кого виїжджають.

Центр національного спротиву закликає мешканців тимчасово окупованих територій за можливості залишити регіон, аби не перебувати в полоні у росіян.

На необхідності евакуації продовжує наполягати і законний мер окупованого росіянами Мелітополя Іван Федоров.

“Закликаю всіх, а особливо чоловіків призовного віку, якнайшвидше евакуюватися з окупованих територій, щоб уникнути примусової мобілізації до ворожої армії! Зараз це зі складнощами але можна зробити через Василівку, через тимчасово окупований Крим і через Новоазовськ. Тож не нехтуйте цією можливістю – негайно виїжджайте з окупованої території поки ще є така можливість!”, – наголошує Федоров.
Як стало відомо медіа-центру “IPC-Генічеськ”, людям доводиться тижнями чекати черги на виїзд.
Українці, які евакуюються з окупації, змушені отримувати “дозволи” від окупантів. Людям доводиться винаймати житло для ночівлі в околишніх селах. Надходять повідомлення, що росіяни не тільки перевіряють речі, а ще й знімають відбитки пальців у тих, хто хоче виїхати з окупації. Також через погодні умови виникають складнощі з проїздом у сірій зоні: дорогу розмиває після дощів.
Тим часом окупанти стверджують, що їхній блокпост у Василівці відкритий на в’їзд на захоплені росіянами території Запорізької області та розповсюджують маніпулятивну інформацію про тисячі людей, які хочуть туди приїхати.
Як повідомлялось, росіяни фактично перекрили виїзд із окупованих територій. Біля рашистського блокпосту у Василівці, що на окупованій території Запоріжчини, утворилась черга на кілька кілометрів.Вранці 30 вересня росіяни випустили ракети по колоні автомобілів з громадянами. Люди мали перетинати пункт пропуску в напрямку тимчасово окупованої території. Ворог убив і поранив цивільних, серед них – діти.

Внаслідок обстрілу загинула 31 особа, серед яких співробітник поліції, який працював та допомагав людям на місці трагедії.

При цьому пропагандисти звинуватили українських військових, що ті нібито обстріляли цивільну автоколону своїх співгромадян на підконтрольній ним же території.

Наприкінці вересня в окупаційних адміністраціях розповіли, що з першого жовтня перетин “КПП Василівка” відбуватиметься виключно за перепустками, які оформлятимуть за письмовими заявами.