Росіяни “тимчасово затримали” гендиректора ЗАЕС

01 Жовтня 2022, 20:16

Росіяни підтвердили затримання генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова.

Про це повідомили у Твіттері Міжнародного агентства з ядерної енергії.

Так, окупанти у відповідь на вимогу МАГАТЕ роз’яснити ситуацію із захопленням гендиректора ЗАЕС розповіли, що Ігоря Мурашова “тимчасово затримано”.

У свою чергу, МЗС України заявило, що протиправне затримання російськими загарбниками генерального директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова є черговим проявом державного тероризму. Україна вимагає негайно його звільнити.

Державна інспекція ядерного регулювання (ДІЯРУ) закликає світову спільноту вжити всіх можливих заходів для звільнення з полону Ігоря Мурашова.

Раніше ДП «НАЕК «Енергоатом» інформував, що увечері п’ятниці, 30 вересня, генеральний директор Запорізької АЕС Ігор Мурашов був затриманий рашистським патрулем дорогою від станції до Енергодару. Автівку зупинили, його самого силоміць затримали та із зав‘язаними очима відвезли в невідомому напрямку. Наразі невідомі ані місце перебування Ігоря Мурашова, ані його доля.

“Генеральний директор ЗАЕС є ліцензованою особою – він несе головну виключну відповідальність за ядерну та радіаційну безпеку Запорізької АЕС. Його затримання рашистами створює небезпеку експлуатації найбільшої в Європі атомної електростанції”, – йдеться у заяві «Енергоатому».

Запорізька АЕС перебуває в окупації з початку весни.