Російські папірці про анексію Херсонщини не несуть жодних юридичних наслідків

04 Жовтня 2022, 19:14

Фото: Рух Опору "Жовта Стрічка".

Укази президента Росії про визнання «незалежними» АР Крим, так званих «ЛНР» та «ДНР», Запорізької і Херсонської областей, а також інших рішень на виконання цих указів не породжують жодних юридичних наслідків.

На нікчемності російських папірців про анексію українських територій наголосив Президент України Володимир Зеленський у відповідному указі від 4 жовтня.

В указі наголошується, що територія України є цілісною і недоторканною в межах її міжнародно визнаного державного кордону, суверенітет України поширюється на всю її територію. Також в документі підтверджується невіддільне суверенне право України на відновлення і збереження її територіальної цілісності в межах міжнародно визнаного державного кордону.

Раніше Держдума «ратифікувала» документи про анексію окупованих Росією територій.

Згідно з документами Держдуми, Донецька та Луганська області України «прийняті до складу Росії» як «Донецька та Луганська народні республіки», в адміністративних межах 2014 року. Кордони Херсонської та Запорізької областей у документах не визначено. Частину Миколаївської області анексовано у складі Херсонської.

30 вересня Путін заявив про анексію чотирьох українських областей — Херсонської, Луганської, Донецької та Запорізької.

У порушення норм та принципів міжнародного права в Росії оголосили про визнання “державного суверенітету та незалежності” Херсонщини.

Як повідомлялось, російські окупанти влаштували 23-27 вересня імітацію проведення “референдумів”.

У ЗСУ відповіли, що не зупиняться й після цих псевдореферендумів.