Пропагандисти пишуть про “відкритий” перетин блокпосту у Василівці і людей, яких “тримає у заручниках” українська влада

03 Жовтня 2022, 13:17

Окупанти стверджують, що їхній блокпост у Василівці відкритий на в’їзд на захоплені росіянами території Запорізької області та розповсюджують маніпулятивну інформацію про тисячі людей, які хочуть туди приїхати.

Натомість мер Мелітополя Іван Федоров розповів, що тисячі людей навпаки хочуть виїхати з окупації, однак росіяни їх не випускають.

На ворожому блок-пості у Василівці черга на виїзд з тимчасово окупованих територій понад 4 тисячі людей. Вчора випустили лише 50 людей. Ввели нове «правило»: для проїзду вимагають оформлювати перепустки на місці. Щоб отримати перепустку, авто не може покинути живу чергу. Вимагають оформити російську ліцензію на перевезення пасажирів”, – зазначив Федоров.

В евакуаційних пабліках в телеграмі люди підтверджуюють величезну чергу на виїзд. Люди пишуть, що намагаються отримати перепустки, але окупанти досі їх не видають.

Після того, як росіяни обстріляли гуманітарну автоколону з цивільними, які хотіли проїхати на окуповані території, щоб відвезти необхідні речі або вивезти рідних, українська сторона призупинила виїзд на непідконтрольні території. Серед постраждалих двоє волонтерів, які вивозили людей з окупації.

Пропагандисти маніпулюють на цьому й стверджують, що українська влада нібито “тримає у заручниках” громадян, які хочуть приїхати на захоплені росіянами території.

Як повідомлялось, росіяни фактично перекрили виїзд із окупованих територій. Біля рашистського блокпосту у Василівці, що на окупованій території Запоріжчини, утворилась черга на кілька кілометрів.

Вранці 30 вересня росіяни випустили ракети по колоні автомобілів з громадянами. Люди мали перетинати пункт пропуску в напрямку тимчасово окупованої території. Ворог убив і поранив цивільних, серед них – діти.

Внаслідок обстрілу загинула 31 особа, серед яких співробітник поліції, який працював та допомагав людям на місці трагедії.

При цьому пропагандисти звинуватили українських військових, що ті нібито обстріляли цивільну автоколону своїх співгромадян на підконтрольній ним же території.

Наприкінці вересня в окупаційних адміністраціях розповіли, що з першого жовтня перетин “КПП Василівка” відбуватиметься виключно за перепустками, які оформлятимуть за письмовими заявами.

У свою чергу, мер Мелітополя Іван Федоров вчергове наголосив, що українцям, особливо чоловікам, необхідно виїжджати з тимчасово окупованих територій.