Підрив греблі Каховської ГЕС: самогубство чи пазл великої гри?

25 Жовтня 2022, 20:27

Тема підриву греблі Каховської ГЕС, що лунає серед окупантів, свідчить про наявність внутрішньої боротьби у Кремлі.

В цьому переконаний херсонський політолог Володимир Молчанов. Він вважає, що такі дії самогубні для рашистів, але ж від них можна всього очікувати.

«Нелогічно було би з їх боку це робити і звинувачувати потім ЗСУ. Але після того, що вони зробили з Кримським мостом, я не буду здивований, бо у них теж є проблеми: міжвідомча конкуренція, міжвідомча боротьба, яка призводить навіть для таких карколомних речей, як теракти проти власної інфраструктури. Я не здивуюся навіть такому розвитку подій. Вони можуть і греблю підірвати: закласти туди потужну вибухівку, Україна не може це зробити, бо у нас немає таких засобів ураження», – висловився Молчанов у коментарі медіа-центру “IPC-Генічеськ”.

Подібну думку поділяє і військовий експерт Петро Черник.

«З воєнної точки зору підрив на Каховській ГЕС не має ніякого сенсу. Але тут є одна цікава деталь. А може, це така велика гра між великими вежами Кремля, в першу чергу, між ФСБ та міністерством оборони, що, мовляв, дивіться: у Путіна від рук вже військові відбилися, і він не може це вплинути. Може, це один пазл якоїсь величезна гри»,- зауважив аналітик в ефірі телеканалу “Прямий”.

У свою чергу, Володимир Молчанов звертає увагу й на інший варіант: підрив не самої греблі, а знищення затворів шлюзового каналу для того, «щоб підняти рівень Дніпра і унеможливити переправи окупантів без жодних катастрофічних наслідків».

За його розрахунками, у разі знищення затворів шлюзового каналу буде певне підняття води, підтоплення лише на лівому березі, без повені. Якщо не буде перешкод на шлюзовому каналі, то підняття рівня води буде від 2,6 до 2,8 метри над існуючим середнім рівнем води в Дніпрі біля самої греблі. Це може мати негативні наслідки для парку, прибрежних нежитлових будинків, для пристані Нібулон, яку рашисти використовують для своїх переправ.

«Це корисно: по-перше, їхні переправи будуть неможливими через таке підтоплення, а по-друге, власне житло не постраждає. Це не повінь, коли треба тікати на дахи, щоб перечекати холодну воду. Це підтоплення буде довгим, рівень Каховського водосховища при цьому буде знижуватися метр за 10 днів», – розповів Молчанов, зауваживши, що такі дії можуть вплинути й на перспективи використання росіянами Запорізької АЕС.

За інформацією ГУР, росіяни передбачають швидке звільнення українськими Силами оборони правобережної частини Херсонської області та готують серію терактів на цій території. Зокрема під загрозою руйнування опинились дамба Каховського водосховища та агрегати Каховської гідроелектростанції.

Тим часом Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє, що Росія, ймовірно, продовжує готувати операцію під «чужим прапором» щодо руйнування греблі Каховської ГЕС, у якій має намір звинуватити Україну.

Про те, хто і коли підірве «дамбу» Каховської ГЕС, читайте також у матеріалі «Херсон. Що задумали росіяни?».