На Херсонщині замість старост призначать відповідальних за гуманітарну допомогу

25 Жовтня 2022, 15:33

ілюстраційна світлина, Херсонщина

На деокупованих територіях Херсонщини прослідковується певна тенденція: люди відмовляються працювати зі старостами, які свого часу виїхали з окупації. Тепер для того, аби налагодити зв’язок між обласною владою та людьми на звільнених територіях, у населених пунктах призначатимуть відповідальних осіб, які фіксуватимуть потреби односельців й передаватимуть вище, передає медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський під час онлайн-конференції медіа-центру “IPC-Херсон” запевнив, що наразі вистачає й волонтерських ініціатив, і міжнародної гуманітарної допомоги, яку передають жителям звільнених від рашистів територій.

Обласна влада систематизує потреби всіх населених пунктів та займається координацією зусиль із наданням необхідної підтримки і допомоги місцевим жителям цих громад.

«Обласна адміністраціях активно залучає старост, але в деяких населених пунктах місцеві відмовляються працювати зі своїми старостами. Це рішення людей, що вони виїхали, не перебували разом зі своїми людьми, ми не можемо засуджувати такі рішення. Але тепер громада не приймає тих людей. Тепер в кожній громаді, в кожному населеному пункті буде відповідальна особа, яка буде на постійному зв’язку з обласною військовою адміністрацією, бажано, щоб вона перебувала в самій громаді, аби розуміти реальні потреби людей. Так ми можемо встановити зв’язок між людьми та адміністрацією», -зазначив Соболевський.

За словами посадовця, наразі найбільша проблема на деокупованих територіях -це зруйнована інфраструктура, для відновлення якої знадобиться час.

Як повідомлялось, Збройні сили України звільнили від російської окупації вже понад 90 населених пунктів Херсонської області. Загалом у звільнених населених пунктах проживають 12 тисяч людей. Наразі на деокупованих територіях тривають стабілізаційні заходи.

До звільненої Великої Олександрівки привезли 10 вантажівок гумдопомоги. “Укрпошта” відновлює роботу в деокупованих населених пунктах.