На деокупованій Херсонщині людям безкоштовно роздаватимуть дрова та печі

02 Жовтня 2022, 20:21

Мінреінтеграції координує зусилля місцевої влади, громад і міжнародних благодійників, щоб забезпечити обігрів домівок мешканців деокупованої Херсонщини. Найближчим часом жителі визволених від російської окупації населених пунктів області безоплатно отримають дрова та печі-“буржуйки”.

Про це повідомила віцепрем’єрка Ірина Верещук.

“Укрзалізниця взяла на себе зобов’язання забезпечити мешканців щойно звільнених територій 6 тис. кубічних метрів дров та 6 тис. “буржуйок”. Поки що цього буде достатньо. Але ми бачимо, що площа деокупованих територій постійно збільшується. Скоро наші ЗСУ продемонструють усім справжні результати “референдумів”. Відтак, влада має бути готовою оперативно реагувати на гуманітарні потреби щойно звільнених міст та сіл, реінтегрувати їх якнайшвидше”, – розповіла Верещук.

Вона звернула увагу, що в регіоні за час окупації багато житла було зруйновано, знищені інфраструктура та мережі. 

Як повідомлялось, ситуація у деокупованих населених пунктах Херсонщини надважка. У Князівці пошкоджено або зруйновано 100 відсотків будинків, у Високопіллі – 80% руйнувань. У селі Осокорівка також не залишилось жодного вцілілого будинку.

З деокупованих громад Херсонщини надходять заклики до влади про допомогу місцевим мешканцям у відновленні житлових будинків.

Директор “Карітасу Кривий Ріг” отець Іван Талайло переконаний, що люди з щойно звільнених від окупації сіл та містечок – найбільш вразлива категорія з всіх, хто постраждав від війни. Їм необхідна не лише матеріальна допомога, а й загалом увага, підтвердження, що їхнього визволення чекали.

 

ЗСУ підтвердили: населені пункти Херсонської області – Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок – звільнені від російських окупантів.

Наприкінці серпня ЗСУ інформували, що українські військові прорвали першу лінію оборони російсько-окупаційних військ у Херсонській області.