Генічеські школяри відправились на канікули: чим небезпечне “оздоровлення” в Росії

12 Жовтня 2022, 16:21

З 12 жовтня школяри Генічеської громади, яку росіяни оголосили “муніципальним округом”, відправились на канікули.

Відповідне розпорядження опублікували в окупаційній адміністрації.

Канікули триватимуть до 25 жовтня включно.

Так зване “міністерство освіти та науки Херсонської області” видало наказ про запровадження канікул в Баштанському, Великолепетиському, Генічеському, Каланчацькому, Нижньосірогозькому, Новотроїцькому, Скадовському, Чаплинському “муніципальних округах” для “вирівнювання учбових планів та приведення їх до єдиної системи”.

Керівникам освітніх закладів доручили організувати “оздоровлення дітей”.

Раніше на канікули з 6 по 21 жовтня відправили дітей з міста Херсона, Новокаховського міського округу, Олешківського, Бериславського, Білозерського, Голопристанського, Горностаївського, Каховського та Снігурівського “муніципальних округів”. В установі обгрунтували це “загрозою обстрілів”.

В “міністерстві” прозвітували, що вже відправили 2500 школярів з Херсонщини до оздоровчих закладів у РФ.

Натомість херсонські політики кажуть про примусову депортацію та загрози, що несе таке “оздоровлення” в Росії.

“Жителям тимчасово окупованих територій Херсонської області, які наважаться відправити своїх дітей на оздоровлення до росії або виїхати туди на це “оздоровлення” всією сім’єю, потрібно бути готовими до того, що назад орки їх можуть не пускати під будь-якими приводами. Замість повернення додому —відправка в один із депресивних регіонів рф, які страждають від демографічної кризи. Тому, якщо вас не приваблюють клімат та розвинена інфраструктура Колими та Магадану, від такого “оздоровлення” краще утриматися”, – прокоментував заступник голови облради Юрій Соболевський.

У свою чергу депутат Херсонської обласної ради Сергій Хлань розповів, що загарбники стримують виїзд мешканців на підконтрольні Україні території і планують примусову депортацію людей до Криму та Росії.

“Фактично окупант стримує виїзд людей з окупованої території і в той самий час вони пропонують людям виїжджати на “оздоровлення” в Крим. І як вони зазначають, що начебто для того, щоб себе убезпечити від артилерійських ударів, тобто ведуть таку своєрідну пропаганду в тому числі і дітям, які задіяні в навчальному процесі”, — пояснив Хлань.

На думку депутата Херсонської обласної ради, окупанти хочуть примусово вивезти людей, щоби тримати їх у заручниках.

Як повідомлялось, мешканці Генічеська впізнали кількох директорів шкіл та завідуючих дитсадків, які пішли на співпрацю з російськими окупантами.

Росіяни запустили «освітній процес» у 23 школах окупованої Генічеської громади.

Влітку окупаційна адміністрація захопленого росіянами Генічеська влаштувала незаконну поїздку українських дітей до Росії. Одна дитина, яку відправляли “на відпочинок”, загинула.