Кошмар Скабеєвої: Як пропагандисти брешуть про деокупацію Херсонщини

06 Жовтня 2022, 11:12

Від успішного наступу ЗСУ на Херсонщині російські окупанти розгубились не лише на фронті реальному, але, очевидно, й на інформаційному теж. 

“Жодної паніки немає”, – переконують загарбники так само, як і їхні «колеги» під час визволення Харківщини українськими військовими.

Під час контрнаступу ЗСУ в Харківській області російське телебачення довго мовчало про поразки своєї армії і тільки після звільнення територій українськими військовими почало говорити про найважчий тиждень. А для окупантів на Херсонщини важкі часи вже настали…

“Два-три тижні” тепер від Скабеєвої

Враховуючи невдачі російської армії, російська пропагандистка Ольга Скабеєва, ведуча українофобського ток-шоу, заговорила про безперервний наступ ЗСУ, тривогу від розвитку подій на херсонському напрямку. І навіть майже продублювала для росіян добре відоме українцям “заспокійливе від Арестовича” про те, що треба якось утримати фронт “найближчі два-три тижні“, які будуть найважчими. При цьому вона маніпулювала на темі оголошеної російським диктатором мобілізації.

Херсонські колаборанти, слідуючи пропагандистським наративам, називали наступ ЗСУ “пшиком” і вже кілька разів заявляли про його зрив. Хоча при втраті територій це стає складніше, але вони продовжують переконувати, що контрнаступ ЗСУ досі не приносить результатів. Намагаються завуалювати поразки росармії й подати їх в іншому ключі. На виправдання вони кажуть про несприятливу погоду або ж просто заперечують очевидне.

Із кількістю втрачених населених пунктів, які раніше захопили росіяни, а тепер ЗСУ визволили від окупації, також виходить якась плутанина, адже акцент робиться на нещодавніх подіях, а про втрачені перед тим села та селища загарбники взагалі мовчать.

Враховуючи режим інформаційної тиші, українські військові подають повідомлення про деокуповані населені пункти лише через деякий час, коли ЗСУ укріплюються на відбитих територіях.

Але інформація про події на фронті просочується в мережі від різних джерел: про відступ росіян рясніє інтернет, і пропагандистські пабліки в телеграмі не залишаються осторонь, обговорюючи його причини – з подачею так званих воєнкорів і тощо.

Тон задали самі росіяни: у зведенні третього жовтня Мінооборони РФ визнало, що втратило два населені пункти, зауваживши, що вже було до цього готове: військові відійшли на «заздалегідь підготовлений оборонний рубіж» для того, щоб атакувати здалеку.


Колаборант Кирило Стремоусов під час пропагандистських ток-шоу висловлюється, що фото з українськими військовими не свідчать про відвойовані ними території.

За його словами, військові роблять селфі, щоб їхньому керівництву було про що звітувати у плані “витрачених мільйонів”, які Захід виділяє на підтримку України. А вказані населені пункти і так були чи не зовсім безлюдними, ще й у “буферній зоні”.

«Фронт на Херсонському напрямку стабільний і сьогодні без змін», – заявляє він, додаючи, що наступ знову не вдався.

Рашисти відступають, але “йдуть вперед”

У ток-шоу зі Скабеєвою Стремоусов погоджується, що ЗСУ зайняли два населені пункти області, та подає це в своїй інтерпретації подій.

«Так, ЗСУ зайняли два населені пункти, – каже він, – але контрнаступ, як показує практика, закінчується повним розгромом і летальним знищенням тих, хто наступає. Тому паніки ніякої немає, у Херсоні все стабільно, нікуди ніхто не прорвався». І це з огляду на те, що події відбуваються за сотню кілометрів від обласного центру.

Стремоусов розповідає, що ніяких “ризиків і проблем” на Херсонщині немає.

“Щоразу вражаємося від вашому оптимізму”, – каже на це Скабеєва.

І на завершення Стремоусов видає одіозну фразу, яка відразу рознеслася в мережі з численними коментарями її користувачів.

«Запомните, враги, наш тактический приём: когда мы отступаем, значит, мы вперед идем», – резюмує він.

«Чим глибше дно, тим тупіші гасла», – висловились у телеграм-каналі “Соловьиный помёт“.

«Виявляється, відступ рашистів, це вони так «уперед ідуть», – відреагували у “Телебаченні Торонто” і назвали це “хітом” на тему нинішніх подій на фронті.

Військовий журналіст Андрій Цаплієнко порадив колаборанту видати збірку з притаманних йому перлів.

«Колаборант стремоусів видав військову таємницю російської армії. В цілому нас така тактика влаштовує», – прокоментували в ОУВ «Кривий Ріг».

На вислів Стремоусова відреагував навіть український комік Юрій Великий.

“Ми й не йдем, а нас просто виносять вперед ногами, тому що втрат у нас ніхто не рахує”, – каже він, пародуючи терориста Гіркина.

А ось на думку його соратника, голови російської окупаційної адміністрації Херсонської області Володимира Сальдо, який, мабуть, не відає про “військові таємниці” й обрану “тактику”, росіянам завадила «нельотна погода», через що українські військові змогли зробити такий прорив.

“Прорив до Дудчан став частково можливим тому, що через нельотну погоду в останні дні авіація не могла надавати підтримку наземним військам”, – зауважив гауляйтер Херсонщини.

Після того, як ЗСУ й Президент України Володимир Зеленський офіційно підтвердили визволення від російської окупації 8 населених пунктів області, Стремоусов на шоу Скабеєвої теж повторює таку ж цифру.

Він знову намагається знівелювати досягнення українців звичними наративами про “величезні втрати”, дискредитацією ЗСУ, які не гребують “тисячами життів” й оспівуванням російської армії, в якій “думають про людей” та нібито бережуть своїх солдатів. Також пробує реанімувати наратив про утиски російськомовних людей на територіях, які повертаються під контроль ЗСУ. Дегуманізує українців, які тепер нібито знущатимуться  зі своїх же співгромадян, використовуючи вислови “укронацисти” та “фашистське іго”. Стверджує, що лінія оборони, яку облаштували росіяни, аж ніяк не зсунулась.

Говорячи про нещодавно деокуповані села та селища області, Президент Володимир Зеленський зазначає, що цей перелік не остаточний.

“Звільнені від окупанта та стабілізовані населені пункти Любимівка, Хрещенівка, Золота Балка, Біляївка, Українка, Велика й Мала Олександрівки та Давидів Брід. І це ще далеко не повний перелік… Наші воїни не зупиняються. І це лише питання часу, коли виженемо окупанта з усієї нашої землі”, – наголосив Президент.

Речниця Сил оборони півдня Наталія Гуменюк під час національного телемарафону також повторює, що Збройні Сили України продовжують деокуповувати населені пункти Херсонщини, але військові не можуть одразу повідомляти назви населених пунктів, в які вони заходять.

Примітно, що один з гостей ефіру Скабеєвої називає зовсім іншу цифру. Російський “воєнкор” Олександр Сладков визнає, що окупанти втрачають захоплені ними населені пункти Херсонщини, а таких, за його даними, вже 17.

Хоча озвучені цифри – ні 8 від Стремоусова, ні 17 від Сладкова й не відповідають дійсності, адже загалом українці визволили вже понад півсотні населених пунктів області, Сладков міг або помилятись, або ж з необачності назвати справжню кількість сіл та селищ, в які зайшли українські військові внаслідок наступу останніми днями.

Тож Скабеєва засумнівалась, що такими темпами через два-три тижня “підкріплювати Херсон вже буде запізно”.

Свою розмову пропагандисти розіграли у маніпулятивному ключі, переконуючи аудиторію, що ситуацію може виправити зміцнення позицій та підкріплення живою силою, коли на фронт потраплять мобілізовані росіяни. Таким чином, пропагандисти намагаються мобілізувати населення перед сконструйованим ними образом ворога – “українських фашистів”.

Як і Стремоусов, пропагандист Сладков теж проголошує, що на деяких ділянках фронту військові РФ “перебувають в активній обороні, а насправді йдуть вперед”.

ЗСУ наступає, а мобілізовані росіяни поспішають здатися в полон

Як би пропагандисти не інтерпретували події на фронті, успіхи українських захисників відзначають міжнародні оглядачі. 

Аналітики Інституту дослідження війни (ISW) розповіли, що українські війська досягають значних успіхів у Херсонській області та просування в Харківській і Луганській областях.

“Українські війська звільнили кілька населених пунктів на східному березі річки Інгулець вздовж траси Т2207, змусивши російські війська відступити на південь у напрямку міста Херсона. Українські війська також продовжували просуватися на південь вздовж річки Дніпро та траси T0403, перерізавши дві російські наземні лінії зв’язку на півночі Херсонської області та примусивши росіян на південь від кордону Херсон-Дніпропетровська область у напрямку до району Берислава”, – йдеться у звіті ISW.

Попри очікування окупантів від мобілізації, російські резервісти, які під неї потрапили та з’явилися на південному напрямку, не проходили необхідної підготовки і вже почали здаватися в полон.

За словами речниці Сил оборони півдня Наталії Гуменюк, випадки здачі в полон вже є, поки що вони не дуже масові, але й кампанія розпочалася порівняно недавно.

“Є звернення і від підрозділів, й індивідуальні”, – розповіла Гуменюк в ефірі телемарафону.

Увечері 5 жовтня ЗСУ та Президент Зеленський офіційно підтвердили визволення ще трьох сіл Херсонщини, де закріпились українські військові: Нововоскресенське, Новогригорівка і Петропавлівка

Як повідомлялось, наприкінці серпня ЗСУ пішли у наступ і прорвали першу лінію оборони російсько-окупаційних військ у Херсонській області.

Українські захисники регулярно завдають ударів по логістиці і позиціям ворога, знищують склади боєприпасів, окупанти втрачають захоплені території.

Нагадаємо, для отримання інформації, як здатися в полон, російським військовослужбовцям або їхнім рідним і близьким слід телефонувати за цілодобовими номерами: +38 066 580 34 98 та +38 093 119 29 84.

Інформація про здачу в полон доступна російською в телеграм-каналі «Хочу жить».