В Криму «суд» подовжив арешт волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію Кисельову

29 Вересня 2022, 15:28

Результати влучання у міст в районі Каховської ГЕС, 10 серпня 2022. Кадр з відео.

В окупованому Криму «Київський районний суд» Сімферополя 23 вересня подовжив ще на дві місяці – до 27 листопада – термін тримання під вартою волонтеру і екскомандиру корабля «Славутич» ВМСУ Олексію Кисельову, якого у липні окупанти викрали у Генічеську та відвезли до Сімферополя.

Про це Бюро судової інформації (проєкт Центру журналістських розслідувань) повідомив адвокат Олексій Ладін, який захищає Кисельова.

«Суд дійшов висновку, що, опинившись на волі, Кисельов може сховатися від слідства та суду, знищити докази та в інший спосіб заважати провадженню у кримінальній справі. Враховуючи, що обставини, які слугували основою для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, не змінилися, суд вважає, що по відношенню до підозрюваного не може бути застосований більш м’який запобіжний захист», – йдеться у рішенні «Київського райсуду», який залишив Кисельова під вартою до 27 листопада.

Олексій Ладін подав апеляційну скаргу на це рішення.

«Наразі слідчий надав мені та Кисельову матеріали кримінальної справи для ознайомлення. Ми ознайомимось та представимо свою позицію, втім наскільки мені відомо, ніяких об’єктивних доказів вини Кисельова наразі немає», – наголошує адвокат.

Кисельову інкримінують участь у неіснуючому «незаконному збройному формуванні батальйон імені Номана Челебіджихана» (ч.2 статті 208 КК РФ). За словами Ладіна, обвинувачення засновано на двох епізодах. Слідчі стверджують, що Кисельов нібито привозив продовольство у батальйон і нібито брав участь у морській блокаді Криму.

«Доволі абсурдне припущення, що військовий пенсіонер Кисельов якимось чином допомагав напівоєнизованому підрозділу, яким, за версією слідства, керував Ленур Іслямов. Думаю, що фінансова допомога Кисельова цьому підрозділу не потрібна. Свідок бреше, і це буде доказано нами. Що стосується морської блокади. За проханням Ленура Іслямова, Кисельов вчив капітана катеру, як правильно входити і заходити до бухти Генічеськ. Це було створено, щоб на цьому катері здійснювати видобуток водоростей, мідій. На катері знаходились троси металеві з буйками, які мали позначити зону видобутку. Втім так званий «капітан» цього катеру через якийсь час втік на територію Криму, де в репортажі НТВ пояснив, що його нібито намагались вимусити взяти участь у морській блокаді і що нібито тросами з буйками вони мали перекрити Керченську протоку», – розповів Ладін.

У репортажі НТВ було продемонстровано інфографіку, як за допомогою цих тросів Керченська протока нібито блокується кілька разів. Ладін наголошує: навіть якщо вірити словам свідка, заблокувати протоку тросами, які знаходились на катері – неможливо.

«Ширина Керченської протоки у найбільш вузькому місці є 4,5 кілометри. У найбільш широкому – 15 км. За словами свідка, на борту катера знаходились 60 тросів по 20 метрів довжиною. Якщо їх зіставити в один ланцюг – буде 1 км 200 метрів. Це ніяким чином не може перекрити Керченську протоку. Ці 20-ти метрові троси з поплавками ніяким чином між собою не скріплюються. Крім того, троси з поплавками на поверхні моря ніяк не можуть зіпсувати гвинти кораблів і катерів, оскільки гвинти знаходяться у воді на глибині від 3 до 5 метрів та мають захист у вигляді короба. Всі ці доводи Кисельов привів на допиті, оскільки він є досвідченим військовим моряком та розуміє, що таке морська блокада», – сказав Ладін.

Він також додав, що захист клопотав про проведення експертизи, однак слідчі відмовили в її проведенні, опираючись у своїх висновках щодо «вини» Кисельова виключно на репортаж НТВ та покази секретного свідка, в очній ставці з яким захисту також відмовили.

Нагадаємо:

  • 22 липня окупанти викрали у Генічеську на Херсонщині волонтера і екскомандира корабля «Славутич» ВМСУ Олексія Кисельова. Його катували струмом та били протягом 5 днів в професійно-технічному училищі №17 Генічеська, де зараз базується підрозділ Росгвардії. Через 5 діб його перевезли в Сімферополь, у будівлю «кримського управління ФСБ», де продовжили знущання та тортури. Тільки після цього слідчий ФСБ провів офіційне затримання та відкрив кримінальну справу. 29 липня «Київський райсуд» Сімферополя заарештував його на два місяці.