У Василівці росіяни не пропускають молодих чоловіків, які хочуть виїхати з окупації

22 Вересня 2022, 16:06

Росіяни не пропускають через свій блокпост у Василівці Запорізької області чоловіків віком від 18 до 35 років.

Про це повідомляють місцеві пабліки в телеграмі, інформацію підтверджують й українські посадовці.

Мер Мелітополя Іван Федоров прогнозує, що така практика буде продовжуватись.

Через це Федоров радить молодим чоловікам виїзджати з окупації іншим шляхом – через Крим.

“Чоловікам віком до 35 років рекомендуємо негайно покинути окуповану територію маршрутом Крим-Грузія. Мета окупантів – мобілізація наших чоловіків в якості «гарматного м’яса» на фронт. В 2014 році у так званих ЛНР/ДНР окупанти влаштовували справжнє полювання на чоловіків. Те ж саме вони вчинять і на ТОТ Запорізької та Херсонської областей. Необхідно вже зараз або намагатись виїжджати в сторону Запоріжжя, або обрати альтернативний шлях – в сторону Грузії через тимчасово окупований Крим. Часу залишилось обмаль!”, – попередив він.

Як повідомлялось, призначений окупантами гауляйтер Херсонщини Володимир Сальдо нещодавно запропонував сформувати на Херсонщині «добровольчі батальйони» для участі у війні проти України.

Поки що Херсонська область переважно окупована військовими РФ. Однак триває наступ Збройних сили України, українські захисники регулярно завдають ударів по логістиці і позиціям ворога, знищують склади боєприпасів, окупанти втрачають захоплені території.

На Херсонщині тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення. Наразі виїхати з Херсонщини можна лише через сусідню Запорізьку область – через Василівку. Незаборонений проїзд і через незаконно анексований Крим. Обидва шляхи – неофіційні, адже нема ніяких домовленостей щодо того між українською владою та російськими окупантами.

У Міністерстві з реінтеграції тимчасово окупованих територій наголошували, що жителі Херсонщини можуть виїжджати через інші окуповані росією території, наприклад через територію АРК, не побоюючись покарання. Оскільки люди здійснюють це в стані крайньої потреби, то не нестимуть відповідальності.