Скадовських гауляйтерів судитимуть за співпрацю з російськими окупантами

14 Вересня 2022, 15:44

Фото: Поліція Херсонської області.

Херсонська обласна прокуратура завершила досудове розслідування щодо так званого “голови Скадовської районної військової адміністрації” та його “заступниці”. Справи за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за фактом колабораційної діяльності та пособництво державі-агресору вже скерували до суду.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

За даними слідства, росіянин сергій швайко, який тривалий час проживав у Скадовську, під час окупації Херсонщини погодився на співпрацю з ворогом. Колишній будівельник, так би мовити, “очолив” Скадовську районну військову адміністрацію. Його “першою заступницею” стала громадянка України, актриса та викладач тетяна калиновська.

“Обвинувачені активно займаються добором інших працівників окупаційного органу та підпорядкованих установ і організацій. Псевдопосадовці закликають мешканців регіону підкоритися окупаційним військам, підтримують дії загарбників, спрямовані на порушення територіальної цілісності України”, – зазначають у пресслужбі прокуратури.

Як повідомлялось, наприкінці квітня російські військові представили нового так званого “голову районної військової адміністрації”. Ним став Сергій Швайко – громадянин РФ, що живе в Скадовську. Раніше чоловік працював будівельником. У Скадовській РДА це призначення назвали незаконним й “позбавленим здорового глузду”.

Водночас так звана “заступниця голови РВА” тетяна калиновська, за даними СБУ, ще у березні 2022 року, “будучи радикально налаштованою до легітимної влади в Україні, за підтримки військових рф, вирішила реалізувати свої політичні амбіції та обійняла посаду в незаконному органі влади”. Раніше 68-річна калиновська працювала в школі, була тамадою та директоркою будинку культури.

Поки що Херсонщина переважно окупована російськими військами. Однак Збройні сили України крок за кроком просуваються в області, окупанти вже втратили частину захоплених територій.