СБУ викрила двох киян, які планували поширювати російську пропаганду на Херсонщині

13 Вересня 2022, 11:10

На фото: Антонівський міст, УНІАН.

Служба безпеки України викрила російських агентів, як планували створити “медіацентр “Таврія” для інформдиверсій на півдні України. Поширювати російську пропаганду збиралися через телеграм-канали, а також застосунки онлайн-телебачення і радіомовлення.

Про це повідомила пресслужба СБУ.

“Насамперед ці ресурси мали використовуватися для виправдовування агресії рф та поширення дезінформації про ситуацію на фронті”, – зазначили в СБУ.

Пропагандисти розраховували охопити аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму.

Організатори “медіацентру” – двоє киян. Один з них на початку вторгнення передавав своєму російському “куратору” інформацію про дислокацію Сил оборони України в Києві. Але згодом отримав нове завдання – розробити план створення прокремлівського медіацентру “для розхитування внутрішньополітичної ситуації” в Україні. Тоді до роботи він залучив знайомого, який сформував концепцію та алгоритм реалізації проєкту “Таврія”.

За його задумом, головний “офіс” і технологічне обладнання медіацентру мали розташовуватися на тимчасово окупованих територіях Криму або Херсона. Там пропагандисти та інтернет-агітатори РФ планували створювати та поширювати контент на користь країни-агресора. Згодом такі підпільні осередки мали створити мережу в інших регіонах для інформдиверсій.

Наразі одному з них повідомлено про підозру в колабораційній діяльності та державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану. Іншого підозрюють у колабораційній діяльності. Розв’язується питання щодо обрання йому міри запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Раніше Служба безпеки України оприлюднила список із 100 нібито «українських» Telegram-каналів, які курує Росія. Цей список також підтвердили Міноборони, МВС та інші держоргани безпеки.

Як повідомлялось, на «Українському радіо» стартує «Територія боротьби» — нова щотижнева програма про життя на тимчасово окупованих територіях.

Редакція “Українського радіо” в Миколаєві відновлює повноцінну роботу. У тимчасово окупованій Херсонській області «Українське радіо» лунає на середніх хвилях на частоті 1278 кГц(АМ або СХ-діапазон).

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій.