Росіяни пошкодили останню лінію енергопередачі, яка з’єднувала ЗАЕС з енергосистемою України

05 Вересня 2022, 22:52

5 вересня через черговий російський провокативний обстріл була пошкоджена остання лінія енергопередачі, яка зʼєднувала Запорізьку АЕС з енергосистемою України.

Про це розповів Президент України Володимр Зеленський під час відеозвернення наприкінці 194-го дня війни, передає Медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

“Знову – це вже вдруге – через російську провокацію Запорізька станція опинилась за крок від радіаційної катастрофи. Вважаю той факт, що Росія робить це саме зараз, саме напередодні висновків МАГАТЕ, дуже красномовним. Обстріл території ЗАЕС означає, що державі-терористу байдуже, що скаже МАГАТЕ, її не хвилює, що вирішить міжнародна спільнота. Росія зацікавлена лише в тому, щоб ситуація залишалась найгіршою найдовше”, – зазначив глава держави.

Президент наголосив, що ситуацію можна виправити тільки посиленням санкцій, тільки офіційним визнанням Росії державою-терористом – на всіх рівнях.

“Україна має дуже чітку, прозору й чесну позицію: поки ми контролювали станцію, там не було жодної загрози радіаційної катастрофи. Щойно прийшла Росія, одразу став можливим найгірший сценарій, який тільки можна уявити. На це потрібна міжнародна реакція – від ООН до кожної просто нормальної держави”, – сказав Зеленський.

У Генеральному штабі України поінформували, що 5 вересня російські окупанти відключили Каховську гідроелектростанцію.

Разом з тим частина окупованих території Запорізької та Херсонської областей залишились без електропостачання.

У свою чергу, НАЕК «Енергоатом» повідомили, що протягом останніх трьох діб російські окупаційні війська продовжують інтенсивні обстріли території навколо Запорізької АЕС. Внаслідок цього були пошкоджені та відключені лінії електропередачі (ЛЕП) 750 кВ ЗАЕС – Дніпровська, 330 кВ ЗаТЕС – Каховська та ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Мелітополь. Також пошкоджений АТ 750/330 кВ ЗАЕС. Інші лінії вузла ЗАЕС/ЗаТЕС зазнали пошкоджень ще раніше.

5 вересня внаслідок пожежі, яка сталася через обстріли, була відімкнена ЛЕП 330 кВ ЗаТЕС – Феросплавна, тобто остання лінія, яка з’єднувала вузол ЗАЕС/ЗаТЕС із енергосистемою України! Як наслідок – був розвантажений та відключений від мережі енергоблок №6, який зараз живить власні потреби ЗАЕС.

Тим часом російська пропаганда розгорнула дезінформаційну кампанію. Окупанти стверджують, що українські військові нібито самі обстрілюють ЗАЕС.

Нагадаємо, напередодні окупована Херсонщина також опинилась без світла і води.

Територію, на якій розташована Запорізька АЕС, яка живить Херсонщину, регулярно обстрілюють окупанти. За інформацією «Енергоатому», ввечері 3 вересня після обстрілів російськими окупантами ліній зв’язку Запорізької АЕС з енергосистемою України та через недостатню для двох енергоблоків пропускну спроможність останньої, резервної, лінії енергоблок №5 ЗАЕС був відключений від енергомережі.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. А Херсонщина й окуповані райони Запорізької області періодично на декілька годин залишаються від електро- й водопостачання.

Росіяни плануюють перепідключити станцію до своєї енергосистеми.