Росія визнала “народ” та “незалежність” Херсонщини

30 Вересня 2022, 10:04

У порушення норм міжнародного права в Росії оголосили про визнання “державного суверенітету та незалежності” Херсонщини. Президент РФ Володимир Путін підписав відповідний “указ” 29 вересня.

У тексті документа йдеться, що визнання відбувається нібито відповідно до “загальновизнаних принципів та норм міжнародного права, зокрема, права народів на самовизначення, яке закріплено Статутом ООН”, а також “волевиявлення народу Херсонської області на референдумі 27 вересня”.

Однак Статут ООН не може застосовуватись для виправдання проведення примусових “референдумів” на захоплених росіянами українських територіях, адже в документах ООН наголошується, що жодна з держав не має права вдаватися до будь-яких дій, спрямованих на часткове чи повне порушення національної єдності та територіальної цілісності будь-якої іншої держави чи країни. А Росія брутально порушила цей пункт, окупувавши українські території та нав’язавши їм “референдуми” під прицілами автоматів.

Росія проведенням на тимчасово окупованих українських територіях “референдумів” порушила десятки міжнародних договорів, а також знехтувала українським законодавством. Будь-які фейкові “голосування” на тимчасово окупованих українських територіях є юридично нікчемними і не мають жодних правових наслідків.

Такий самий “указ” Путіна стосується і Запорізької області.

Як повідомлялось, російські окупанти влаштували 23-27 вересня імітацію проведення “референдумів”.

У ЦВК нагадали, що псевдореферендуми не матимуть юридичних наслідків.