Російські фейки про тимчасово окуповані території Півдня за вересень

30 Вересня 2022, 23:30

Журналісти Медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” упродовж вересня 2022 року проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях Півдня.

“Референдум” 

Переважна більшість фейків та інформаційних кампаній, створених російською пропагандою у вересні, стосувалась проведення так званих “референдумів” щодо незаконного приєднання частини Херсонської області до Російської Федерації.

Росіяни повідомили, що псевдоголосуванням буде охоплено всі окуповані населені пункти Херсонської області, для чого  створили 198 виборчих дільниць. Однак зазначимо, що на президентських виборах 2019 року в області таких дільниць було понад 800. Тобто, якщо вказана росіянами кількість відкритих “дільниць” і є правдивою (але це не точно!), то вони охопили дійством лише приблизно четверту частину території області.

Проблему голосування у віддалених районах мали вирішити так звані “мобільні” дільниці”,  проте доказів їх виїздів до віддалених сіл росіяни не надали.

“Мобільні дільниці”

Схожа ситуація і з кількістю тих, хто проголосував на “референдумі”. Російські пропагандисти зазначали, що до списків виборців внесено приблизно 750 тисяч херсонців. Явка ж оголошена у 76%, тобто, на Херсонщині, за інформацією окупантів, проголосувало понад 550 тисяч чоловік. Самі ж колаборанти заявляли про те, що в області, у порівнянні з початком окупації, залишилось 60% населення. За таких умов, навіть теоретично, явка у  550 тис. = 76%  неможлива.

Треба також зазначити, що явка на виборах і до окупації на Херсонщині традиційно була нижчою, ніж в інших регіонах України. Так на президентських виборах 2019 року явка виборців була зафіксована на рівні 57%, тож за теперішніх умов інформація про 76% тих, хто проголосував на референдумі, є відверто сміхотворною.

Головним завданням російських ЗМІ під час майже тижневого псевдо “референдуму”  була демонстрація масовості і навіть ажіотажу участі  херсонців у “голосуванні”.

Для цього перед  відкриттям  дільниць  формували  черги, запускали натовп у приміщення, а операторська зйомка велася лише з  ракурсів, які створювали враження багатолюдності.  Місцеві Телеграм-канали також повідомляли про факти підвозу до Херсона проросійських активістів з навколишніх сіл та про  “туристів” з Криму і Ростовської області Росії.

Для імітації масовості участі у “референдумі” російські технологи використовували також перевірену на Росії практику застосування адмінресурсу – добровільно-примусового голосування працівників підприємства або співробітників бюджетних організацій. Так, щоб відзняти “чергу на дільниці “ в Херсоні, було прийнято рішення про одночасне обов’язкове “голосування”  всіх співробітників станції швидкої допомоги. Схожа ситуація фіксувалась і в Херсонському морському порті, де аналогічно голосівання проходило примусово для всього колективу.

Відкриття шкіл на окупованій території 

У вересні на підтвердження одного із головних наративів пропаганди –  “на освобожденньіх территориях налаживается мирная жизнь” – окупанти  активно просували інформацію про відкриття навчальних закладів та згоду на співпрацю українських педагогів. За повідомленнями росіян, в Херсонській області вдалось відновити роботу 91 закладу освіти. Однак “перемога” сумнівна, бо до окупації їх було 457.

Одночасно повідомляється, що так звану “перекваліфікацію” в Криму пройшли 800 вчителів з Херсонщини. Тобто, в середньому на одну школу приходиться  8-9 “перекваліфікованих” педагогів, що є недостатнім для повноцінного функціонування навчального закладу. Тож, судячи з усього, або до роботи в школах допускають педагогів, що не пройшли перепідготовку за російською програмою, або російська пропаганда штучно завищує кількість працюючих освітніх закладів.

Так, наприклад, виконуюча обов’язки голови Херсонської територіальної громади Галина Лугова, заявила, що у деяких нібито “відкритих” росіянами навчальних закладах взагалі відсутні педагогічні працівники. Також повідомляється, що з 171 навчального закладу всіх рівнів у Херсонській територіальній громаді російським окупантам вдалось запустити менше половини.

Історичні фейки 

17 вересня в Херсоні окупанти організували відзначення  “Дня міста” .  І хоча фактично ця дата ніякого відношення до історії міста не має, росіяни намагаються її використовувати  для закріплення наративів фальсифікованої історії.

На проросійських Телеграм-каналах з’явилася низка матеріалів, де вчергове розповсюджуються імперські міфи про заснування Херсона виключно з  ініціативи Катерини ІІ і її фаворита Потьомкіна.

Ці меседжі,  направлені на легітимізацію нинішньої окупації території півдня України росією та створення ілюзії  “повернення історичної справедливості.” 

Такі наративи нав’язувались херсонцям через мережу фінансованих росією місцевих ЗМІ ще до початку повномасштабного вторгнення. Метою їх є популяризація точки зору, що нібито росія з окупації частини території України повертає свої історичні землі.

Бойові дії на південному фронті

Російські ЗМІ та колаборанти протягом вересня намагались усіляко нівелювати успіхи  ЗСУ  на південному напрямку, відомляюси про можливе швидке просування росіян на півдні України.

Росіянами ігноруються факти звільнення населених пунктів на Херсонщині. Так, українська сторона офіційно повідомила про взяття під контроль одразу 5 населених пунктів у цьому регіоні, зокрема, велике селище Високопілля – колишній районний центр. Російські та херсонські проросійські ЗМІ ці факти проігнорували.

Знімальна група ІРС-Херсон та ЦЖР побувала на звільнених територіях Високопільської громади і, хоча росіяни цього досі не визнають, ці території дійсно з 4 вересня знаходяться під контролем ЗСУ. Подробиці за посиланням. 

Схожа ситуація і щодо ударів ЗСУ по Антонівському мосту та дамбі Каховської ГЕС, внаслідок яких було  фактично відрізане постачання   угруповання ЗС Росії на правому березі Дніпра. Ці влучання викликають істерику в місцевої колаборантської верхівки та брехливі повідомлення про те, що  постраждало цивільне населення. Ані фото, ані відеофакти до цих заяв окупантами не додаються.

Фейки про Обстріли ЗСУ цивільних об’єктів 

Росіяни продовжують повідомляти про удари з боку українських військових по “цивільних об’єктах на Херсонщині”. При цьому замовчується, що дані об’єкти використовуються росіянами у військових цілях, наприклад, для розміщення штабу чи особового складу а, відтак, є легітимними військовими цілями для ЗСУ у повній відповідності до норм міжнародного права.

Так, 16 вересня ЗСУ влучили в будівлю Апеляційного суду , що знаходиться в обласному центрі. За повідомленнями російських пропагандистів, там знаходились виключно цивільні громадяни.

Одночасно деякі російські ЗМІ повідомили про загибель сержанта спецназу, що сталась також 16 вересня в місті Херсон. У цей день було зафіксовано лише один випадок удару по обласному центру з боку ЗСУ, тож твердження, що у будівлі апеляційного суду в момент потрапляння в нього української ракети знаходились цивільні – неправдиве.

В приміщенні, окрім безпосередньо російських військових, знаходилась так звана окупаційна “адміністрація” Херсонської області.