Окупанти та їхні посіпаки переходять до прямих погроз людям, які відмовляються брати участь у фейковому «референдуму» РФ

26 Вересня 2022, 13:52

Окупанти та їхні посіпаки у третій день фейкового “референдуму”, 25 вересня, перейшли до прямих погроз людям, які відмовляються брати участь у незаконному дійстві або голосувати за «приєднання» до Росії. 

Про такі факти читачі Центру журналістських розслідувань повідомляли упродовж дня.

Мешканці окупованого Мелітопольського району Запорізької області повідомляють, що російські військові зупиняють людей просто на вулиці і змушують “голосувати”, видаючи бюлетені на всю сім’ю.

“Сьогодні до мого знайомого підійшли вояки з бюлетенями. Він “проголосував” за себе, за свою сестру, за її чоловіка та племінника, і скрізь поставив “ні”. Тож вони  йому сказали, що за ним прийдуть», – повідомив  ЦЖР місцевий мешканець.

У селах Пологівського району членів “комісії”, які обходять помешкання, супроводжують  три автоматники. Вони не церемоняться – заходять у двори, не чекаючи дозволу господарів.

“Біля багатоквартирних будинків “комісія” чекає, поки люди вийдуть у двір. Показують, де ставити галочку, і контролюють, що саме ти пишеш. Відомо, що одна родина голосувала проти [приєднання до РФ], то їм сказали, що до 27 вересня вони мають виїхати. Інакше їх виселять. Ну, і взагалі тут їм життя не буде”, – повідомляють мешканці Пологівського району.

Як пишуть у соцмережах бердянці, досвід перших днів псевдореферендуму приніс впевненість, що озброєних росіян і їхніх добряче наполоханих посіпак можна просто ігнорувати.

“Цілими під’їздами і вулицями конвойованим «комісіям» просто не відкривали двері, не пускали до осель і обійстя. І вони йшли собі, спіймавши облизня. А потім тупо сідали на лавочки неподалік і власноруч заповнювали і вкидали «бюлетені». Не приховуючи, що все це – фікція”, – пише мешканець Бердянська.

Як повідомлялося, «референдум» про «приєднання» окупованих українських територій до Росії кремлівські технологи розтягнули майже на тиждень – сподіваючись, що членам «комісій» разом з автоматниками вдасться дійти кожного мешканця окупованого півдня. Про те, як окупанти створювали ілюзію волевиявлення у Херсоні, Новій Каховці, Генічеському, Мелітополі та Бердянську, читайте у матеріалі Центру журналістських розслідувань: «Окупендум. Якщо ви ще не за Росію – ми прийдемо до вас».

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter