Обережно – фейк: Окупанти звинуватили ЗСУ в обстрілі людей у Запоріжжі

30 Вересня 2022, 15:09

Російські окупанти продовжують продукувати фейки з дискредитацією ЗСУ та звинуваченнями в обстрілі мирного населення. Цього разу пропагандисти звинуватили українських воїнів, що ті нібито обстріляли цивільну автоколону своїх співгромадян на підконтрольній ним же території — в Запоріжжі.

Примітно, що ще зранку 30 вересня Міноборони РФ прозвітувало про високоточні удари по стратегічним обєктам у Запорізькій області. Ці ж меседжі дублювали й представники окупаційної адміністрації захопленої росіянами частини Запоріжчини.

Однак після повідомлень про розстріл цивільної колони в Запоріжжі, внаслідок чого є загиблі та поранені мирні люди, окупанти змінили риторику та видали фейк про обстріл збоку ЗСУ.

Зокрема, преставник окупаційної адміністрації Володимир Рогов в притаманному для нього стилі заявив, що українські військові обстріляли мирне населення, щоб помститися жителям Запорізького краю за те, що ті “зробили свій вибір на референдумі на користь Росії”. Українських військових та саму державу він традиційно називає терористами.

Рогов робить акцент на тому, що ”теракт” стався саме в той день, коли заплановано підписання договорів про приєднання так званих “Л/ДНР”, а також окупованих частин Херсонської та Запорізької областей до Росії.

Однак обласний центр не захоплений росіянами, і тому так званого “голосування” в ньому взагалі не проходило. До тогож ЗСУ ніколи не завдає ударів по мирному населенню.

За даними Штабу оборони Запорізького краю, чотири із 16 ракет ЗРК «С-300», випущених російськими військовими, нанесено в район авторинку, де знаходиться пункт формування колон автотранспорту та громадян для виїзду на тимчасово окуповану територію області. Тут же зупиняються і автомобілі, які виїжджають із ТОТ через Василівку.

Пресслужба Офісу генпрокурора інформує, що внаслідок обстрілу автоколони у Запоріжжі загинуло уже 25 людей, близько 50 дістали поранення.

Центр журналістських розслідувань писав, серед постраждалих – відомий мелітопольський волонтер Ігор, який своїм мікроавтобусом евакуював з окупованого міста і району людей з найуразливіших категорій. Із Запоріжжя волонтер возив у Мелітополь гуманітарні вантажі та медикаменти для благодійних організацій.

Як повідомлялось, очільники так званих “Л/ДНР”, а також російських окупаційних адміністрацій Херсонської та Запорізької областей прибули до Москви на підписання “договорів” про приєднання до Росії.

1 жовтня в Запоріжжі та області оголошено День жалоби за загиблими внаслідок жорстокого теракту окупантів.

Зранку 30 вересня російські військові завдали удару по колоні авто цивільних людей, які чекали на виїзд із Запоріжжя в сторону тимчасово окупованих територій.

Минулого місяця російські військові обстріляли евакуаційну колону, що направлялась з окупованої рф Василівки на вільні території України.

На початку серпня в Херсонській області російські військові противотанковою ракетою впритул розстріляли евакуаційний автобус.

Тоді росіяни також звинуватили в обстрілі українських військових.