Менше шкіл, менше учнів: окупанти запустили «освітній процес» в Генічеській громаді

07 Вересня 2022, 17:21

Росіяни запустили «освітній процес» у 23 школах окупованої Генічеської громади.

На сторінках пропагандистської газети «Генические вести» окупанти розповідають про початок навчального року, що тепер проходитиме за російськими програмами, передає Медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

Окупанти стверджують, що до навчальних закладів підуть 4300 школярів. Навчання відбуватиметься в очному форматі.

Примітно, що до вторгнення на цій території працювали 27 закладів загальної середньої освіти, де навчались близько 6475 школярів.

Черговий випуск газети вийшов з дитячими фото з урочистостей до дня знань та із маніпулятивним заголовком «Спасибо России за 1 сентября» і цитатами представників окупаційної адміністрації в тому ж дусі.

Попри це генічеські діти, у тому числі і ті, які залишились на окупованих територіях, можуть здобувати українську освіту дистанційно на базі Новоолексіївського ліцею №1.

Раніше російська окупаційна влада захопленої військовими рф Херсонщини заявила, що в області відкривають усього 91 школу. Освітній процес відбуватиметься “за російськими стандартами”.

Цілодобово у школах перебувають російські військові, що є порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та відповідних вимог звичаєвого міжнародного гуманітарного права.

Тож рашистські окупанти вирішили прикриватися дітьми як живим щитом. З різних населених пунктів Херсонщини надходять свідчення, що російські озброєні військові розмістяться на перших поверхах закладів освіти, а школяри – на верхніх.

Також на Херсонщині окупанти обіцяють батькам, які погодилися віддати своїх дітей до захоплених шкіл, виплатити 10 тисяч рублів. Коли підкуп не діє, окупанти погрожують штрафами, конфіскацією майна та позбавленням батьківських прав.

Як повідомлялось, росіяни прислали вчителя з Таганрогу керувати освітою Генічеська.

Влітку окупаційна адміністрація захопленого росіянами Генічеська влаштувала незаконну поїздку українських дітей до рф. Одна дитина, яку відправляли «на відпочинок», загинула.

Генічеський район, що межує з незаконно анексованим росією Кримом, був окупований військами рф у перший день повномасштабної війни росії проти України.

У серпні ЗСУ нанесли декілька ударів по позиціям ворога у Генічеському районі.

Поки що Херсонщина переважно окупована російськими військами, в декількох районах йдуть бойові дії. Триває контрнаступ Збройних сили України, українські захисники регулярно завдають ударів по логістиці і позиціям ворога, знищують склади боєприпасів, окупанти втрачають захоплені території.