Люди з щойно звільнених сіл та містечок потребують уваги та допомоги

12 Вересня 2022, 17:20

Люди з щойно звільнених від окупації сіл та містечок – найбільш вразлива категорія з всіх, хто постраждав від війни. Їм необхідна не лише матеріальна допомога, а й загалом увага, підтвердження, що їхнього визволення чекали.

Таку думку висловив директор “Карітасу Кривий Ріг” отець Іван Талайло, організація якого доставляє гуманітарну допомогу на визволені від російської окупації громади Херсонщини, передає Медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

«Приїжджаючи на щойно звільнені території, я розумію, що часто людям не настільки потрібні матеріальні речі, хоча і вони звісно також, але більше місцеві дуже потребують уваги, потребують розуміти, що їх не забули, їхнього звільнення чекали. Тому в першу чергу ми намагаємось образно «обійняти і нагодувати», а далі готові проводити оцінку потреб та надавати більш комплексну допомогу. Ми свідомі того, що зима вже поруч і зараз ці люди в першу чергу будуть потребувати засобів для підготовки до зими», – розповів отець Іван.

У деокупованих громадах немає води, електрики та газопостачання, руйнування складають до 90%, а більшість населених пунктів надалі перебувають під обстрілами. Наразі у громаді залишається близько тисячі осіб.

“Люди категорично не хочуть евакуйовуватись – незважаючи на все вони сприймають цю землю, які свій рідний дім, як щось без чого вони не можуть жити… В одному з підвалів, де люди ховаються від обстрілів я зустрів бабусю, котра поруч з собою на поличці тримала ікони – і це такий щирий справжній прояв віри і духовності в настільки жахливих умовах війни», – зазначив він.

Згідно оприлюдненої інформації, благодійні організації “Карітас України”, “Карітас Коломия” та “Карітас Кривий Ріг” доставили гуманітрану допомогу деокупованим населеним пунктам Високопільської громади Херсонської області.

Жителям Херсонщини доставили майже 700 коробок з продуктами харчування, майже 12 тисяч літрів пляшкової питної води та чотири сонячні генератори.

Як повідомлялось, з деокупованих громад Херсонщини надходять заклики до влади про допомогу місцевим мешканцям у відновленні житлових будинків.

ЗСУ підтвердили: населені пункти Херсонської області – Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка і Сухий Ставок – звільнені від російських окупантів.

Наприкінці серпня ЗСУ інформували, що українські військові прорвали першу лінію оборони російсько-окупаційних військ у Херсонській області.

Ситуація на Херсонщині залишається складною, тривають активні бойові дії. Окупаційна армія продовжує обстрілювати мирні населені пункти області, вбиваючи та травмуючи цивільних. У тимчасово окупованих населених пунктах фіксуються нові випадки воєнних злочинів, вчинених росіянами, – викрадення, мародерство та вбивство цивільних.