Через обстріли росіян відключився п’ятий енергоблок ЗАЕС

01 Вересня 2022, 09:27

Зранку 1 вересня внаслідок чергового мінометного обстрілу російськими окупаційними військами майданчика Запорізької АЕС спрацював аварійний захист і відключився працюючий п’ятий енергоблок. Вже вдруге протягом останніх 10 днів злочинні дії рашистів призвели до відключення блока та знеструмлення станції.

Про це повідомляє НАЕК “Енергоатом” у Телеграмі, передає Медіа-центр “IPC-Генічеськ”.

“Напередодні візиту місії МАГАТЕ рашисти вдалися до нових провокацій на ЗАЕС”, – наголосили в установі.

Крім того, внаслідок обстрілів було пошкоджено лінію резервного живлення власних потреб ЗАЕС-330 кВ. У перехідному режимі сталося знеструмлення непрацюючого енергоблока №2 із запуском дизель-генераторів.

Енергоблок №6 продовжує працювати в енергосистемі України й одночасно заживлює власні потреби ЗАЕС.

В Енергоатомі наголосили, що український персонал станції робить все можливе для ліквідації пошкоджень її інфраструктури.

Як повідомялось, 1 вересня росіяни ведуть артобстріл заздалегідь погодженого маршруту слідування місії МАГАТЕ із Запоріжжя до ЗАЕС.

Окупанти запустили дезінформаційну кампанію та посилили обстріли напередодні візиту міжнародної місії МАГАТЕ до ЗАЕС.

Минулого тижня МАГАТЕ затвердило групу експертів місії для інспекції ситуації на Запорізькій АЕС. Її очолить генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі та ще 13 експертів із переважно нейтральних країн. У ній немає експертів із США та Британії.

Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

25 серпня вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. А Херсонщина й окуповані райони Запорізької області на декілька годин залишились від електро- й водопостачання.

4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку.