Псевдореферендум у Генічеській громаді

23 Вересня 2022, 23:56

У п’ятницю, 23 вересня, окупаційна влада захопленої росіянами Генічеської громади повідомила про початок  так званого референдуму про приєднання Херсонщини до Росії.

Попри те, що на цю дату окупанти визначили проведення так званого “прибудинкового голосування”, вже зранку на пропагандистських медіа-ресурсах з’явились повідомлення про голосування вже й на стаціонарних” виборчих дільницях.

Повідомлення про термінове проведення “референдуму” з’явилось за кілька днів до самого дійства, у місцевій “газеті” відповідне оголошення не було опубліковане. За свідченнями місцевих жителів, представники так званих виборчих комісій обходили будинки місцевих мешканців у супроводженні озброєних військових.

У “бюлетенях”, які надрукували окупанти, викладене запитання “Ви за вихід Херсонської області зі складу України, утворення Херсонською областю самостійної держави і входження її до складу Російської Федерації на правах суб’єкта Російської Федерації?” двома мовами – російською та українською.

Напередодні голова окупаційної адміністрації Генічеського району Олена Терських, яка закликала генічан “проголосувати”, аби активніше використовувати кошти окупантів.

У її зверненні дослівно так і йдеться, якщо місцеве населення підтримає такий “референдум, це “матиме стратегічне значення для ширшого використання сил і коштів, які має Росія”.

Раніше так званий голова російської окупаційної адміністрації Володимир Сальдо повернувся з лікарняного та видав “указ” про проведення “референдуму” про приєднання регіону до Росії у період з 23 по 27 вересня.

У тимчасово окупованих Херсоні, Генічеську та Новій Каховці люди продовжують протестувати проти фейкових референдумів.