Журналістку Ірину Данилович звинувачують у виготовленні вибухівки з медичними голками

29 Серпня 2022, 23:56

Скріншот з відео: Управління стратегічних комунікацій Апарату Головнокомандувача ЗСУ, Telegram.

В окупованому Криму «Феодосійський міський суд» розпочав розгляд кримінальної справи по суті щодо громадянської журналістки Ірини Данілович. Її обвинувачують у незаконному зберіганні вибухівки у футлярі від окулярів.

Про це повідомляє ініціатива Кримський процес.

Під час судового засідання обвинувач зачитав висновок за підсумками попереднього слідства. Згідно цього документу співробітники ФСБ встановили, що Ірина Данилович виготовила вибуховий пристрій з вибухової речовини та уражальних елементів (медичних голок) та зберігала його із собою.

Підсудна після оголошення обвинувального висновку заявила, що провину не визнає.

Як повідомлялось, «Київський районний суд» Сімферополя 5 липня продовжив на два місяці – до 6 вересня – запобіжний захід у вигляді утримання під вартою для громадянської журналістки Ірини Данилович.

Співробітники ФСБ погрозами змусили Ірину Данилович підписати чисті аркуші паперу, нібито, в обмін на звільнення з під варти. Після цього її відвезли до «суду», який заарештував її за підозрою «у незаконних діях з вибуховими речовинами».

Нагадаємо:

  • 29 квітня в окупованому Криму російські силовики затримали у Феодосії громадянську журналістку, медика Ірину Данилович, яка висвітлює проблеми системи охорони здоров’я. Її обвинувачують у нібито «зв’язках з іноземною державою».
  • Лише на тринадцяту добу після викрадення в СІЗО Сімферополя адвокату підтвердили, що Ірина Данілович перебуває в них. Її підозрюють у незаконних діях з вибуховими речовинами за ч.1. ст 222.1 Кримінального кодексу рф. Санкція інкримінованої статті передбачає від шести до восьми років та до 100 тисяч рублів штрафу. Формально запобіжний захід їй обрали лише 7 травня. Із залученням «державного адвоката» за призначенням усупереч тому, що її адвокат вісім днів проводив її пошуки, зокрема в ФСБ та в адвокатській палаті півострова.