«ЗаТВ, радіо, референдум». Хто створює пропаганду на окупованій Запоріжчині

25 Серпня 2022, 21:01

Хто щоденно обстрілює Запорізьку атомну електростанцію, ризикуючи світовою ядерною безпекою? Українські націоналісти, хто ж ще. Чи хочуть мешканці Запорізької області стати частиною росії? А як же, «за» аж 93 %! Уже ось-ось буде «референдум», і життя налагодиться: прийде відома на весь світ безкоштовна російська медицина, а хоробрі та чесні російські поліцейські захищатимуть людей від наркоманів, яких наплодила Україна.

Таку нісенітницю вам повторюють кожного дня з телевізора, радіо, телеграм-каналів, газет, гучномовців та банерів на вулиці. Це і є російська пропаганда, інформаційна частина російської війни проти України. Наведені тези, і ще багато інших, активно розкручуються на окупованій частині Запоріжчини, промиваючи мізки цивільним мешканцям. 

Центр журналістських розслідувань розповідає хто саме створює та поширює російську брехню.

Окупаційне телебачення

1 серпня на окупованій території Запорізької області почала мовлення перша офіційна російська помийка — «ЗаТВ». Її запустили на базі мелітопольського каналу «МТВ+». Цей канал належить Євгену Балицькому — колишньому народному депутату України, колаборанту, який очолив російську окупаційну адміністрацію.

Євген Балицькій (справа) на влаштованій окупантами акції «Бессмертный полк» у Мелітополі, 09.05.2022

З першого дня російського вторгнення «МТВ+» транслював російські канали і виправдовував російську агресію. В ефірі саме цього каналу «гауляйтерка» Мелітополя Галина Данильченко вперше зробила своє «офіційне» звернення до мешканців міста.

Данильченко

Галина Данильченко, колаборантка. Фото: пропагандистський тг-канал

Директор «МТВ+» Олег Шостак став головою пресслужби фейкової «військово-цивільної адміністрації», яку очолив його шеф Балицький. Шостака нещодавно підірвали місцеві невідомі. А от у приміщенні телеканалу відбулися масштабні зміни.

Шостак

Олег Шостак, колаборант. Фото: youtube/МТВ+

Куратором запуску нових пропагандистських ресурсів на окупованій території займається росіянин Олександр Малькевич, генеральний директор телеканалу «Санкт-Петербург», що фінансується урядом міста, член Громадської палати росії і фіналіст конкурсу «Лідери Росії», який патронує заступник глави адміністрації президента Сергій Кирієнко.

Малькевич

Олександр Малькевич, куратор пропагандистських медіа на окупованій території Запорізької та Херсонської областей. Фото: пропагандистський тг-канал

Малькевич тісно пов’язаний із «кухарем путіна» і власником ПВК «Вагнер» Євгеном Пригожиним. Олександр Малькевич має багатий досвід зі створення рупорів пропаганди, дезинформаціїі і впливу на вибори не лише в Росії, а й за кордоном, завдяки чому у 2018 році потрапив під санкції США, а цього року — і ЄС.

Малькевич говорить про «рідне телебачення» на Запоріжчині, але зовсім незрозуміло для кого з його творців воно є рідним. Канал «ЗаТВ» входить в новостворений медіахолдинг «ЗаМедиа», керівником якого є петербуржець Вадим Кучер.

Кучер

Вадим Кучер, директор «ЗаМедиа». Фото: «Московський комсомолець»

Кучер говорить, що його призначено на посаду розпорядженням Балицького. Але тут же, фактично, закидає Балицькому розвал телеканалу.

«За! ТБ» було створено на базі місцевого телеканалу МТВ+, який припинив своє мовлення ще на початку року. У спадок нам дісталися приміщення, забиті будівельним сміттям, та зламана техніка. Усе це господарство довелося розгрібати. Образно кажучи, із чотирьох телекамер нам доводилося збирати дві», — сказав Кучер в інтерв’ю «Московському комсомольцю».

Вадим Кучер — член Санкт-Петербурзького об’єднання ветеранів «Боевое братство», депутат трьох скликань округу Оккервіль і головний редактор газети цього округу.

Пропагандистський телеканал ЗаТВ веде мовлення у цифровому форматі, також деякі програми показує російський канал «ОТР».

Вадим Іванов

Вадим Іванов

Вадим Іванов — директор телеканалу «ЗаТВ». Теж росіянин. З 2011 року працював у Новгородській обласній телекомпанії під керівництвом того ж таки Олександра Малькевича. Наближений до влади — очолює громадську раду при муніципальній адміністрації. Тепер Іванов приїхав на окуповану території України та робить хвилинні сюжети і читає підводки до них як диктор. Зараз він у соцмережі виставляє відео як підшукують нові кадри у пропагандистську телекомпанію. Адже, як і в Херсоні, у Мелітополі жоден місцевий фаховий журналіст не погодився працювати на окупаційному каналі. Тож доводиться брати з вулиці, або користуватись послугами заїжджих заробітчан.

Андронакі

Володимир Андронакі, пропагандист. Фото: пропагандистський тг-канал

Володимир Андронакі — колишній відомий кримський журналіст, який після 2014 року прислужує російським окупантам і їхнім кримським посіпакам. Тепер підробляє у Мелітополі, в ефірі «ЗаТВ» бере інтерв’ю у керівників окупаційної управи та заїжджих російських управлінців.

Головне завдання — просування затверджених у кремлі наративів, які виправдовують агресію Росії проти України і обіцяють щасливе життя. Насправді ж усі нині захоплені росією території України розвивалися тільки до приходу окупантів. «Руський мір» несе за собою економічну несвободу, корупцію, репресії та ізоляцію. Це видно з того, що відбувалося в Криму, який останні вісім років колонізувався та перетворювався на військову базу. А також на захопленій частині Донбасу, де люди тепер місяцями не бачать навіть води з крану.

Агітаційні матеріали

Ще один пропагандистський проект — випуск газета «Запорожский вестник», переповненої агітаційними матеріалами за так зване «приєднання» територій до росії. Їх роздають безкоштовно на вулицях та у захоплених адміністративних будівлях.

Запорожский вестник

Запорожский вестник

Це перший номер фейкової газети. Зверніть увагу на заголовок «Собираем урожай: как Россия помогает фермерам». Насправді російські загарбники масово вивозять зерно з Запорізької області до Криму та росії, про що були опубліковані численні журналістські розслідування, відкриті кримінальні провадження та зроблені заяви світових лідерів.

У заголовках перших сторінок фейкової «газети» помітні головні наративи рашистів та пропаганда «руського міра».

Ще один пропагандистський ресурс на Запоріжчині — програма «Запорожье24». Це проєкт редакції ТРК «Крим», що фінансується з окупаційного уряду. Кореспонденти з Криму почали їздити на Херсонщину та частину Запорізької області з перших днів їхньої окупації. Завданням номер один тоді було виправдання збройної агресії росії проти України через просування наративу про звільнення від нацистів.

Після того, як у Херсоні десантувався російський ФСБшний уряд, кримського гауляйтера Аксенова посунули на окуповані території Запоріжчини. ТРК Крим різко втратила інтерес до Херсонщини і тепер обслуговує окупантів і колаборантів тільки в Запорізькій області.

Безпосереднє керівництво випуском контенту здійснює редактор проекту «Запорожье24» Дмитро Михайлов, справжнє прізвище Кокшаров. Про нього ми розповідали у матеріалі «Як захоплювали філію «Суспільного» та хто створює пропаганду на окупованому півдні».

Провідна тема каналів російської пропаганди — створення видимості підтримки місцевим населенням окупації та приєднання Херсонської та Запорізької областей до росії. Для цього постійно публікуються результати так званих опитувань, де люди майже одноголосно хочуть в росію.

Про сумнівну кримську контору, яка малює ці брехливі дані, можете почитати у нашому розслідуванні «Соціологія за викликом».

Пропагандисти стверджують, що рівень підтримки окупантів зростає з кожним місяцем: було, 85 %, стало 93. Скоро, треба думати, перевалить за 100 відсотків. Російський Центрвиборчком такий досвід має.

При цьому і досі не оприлюднена дата псевдореферендуму. У інформпросторі «живе» дата 11 вересня — день єдиного голосування у росії, у який начебто хотіли провести і, окупендум на захоплених територіях України. Однак за півроку так званої спецоперації російська армія не змогла повністю захопити Донецьку та Запорізьку області, а Херсон, завдяки влучним ударам ЗСУ по мостах через Дніпро, фактично відрізаний від постачання військової техніки та боєприпасів. Відтак, не виключено, що фейковий «референдум» відкладуть до зими.