Росіяни пошкодили вже всі лінії, які з’єднують ЗАЕС з енергосистемою України

26 Серпня 2022, 00:59

Фото: Smart Maritime Group.

Внаслідок російського обстрілу була пошкоджена остання робоча лінія віддачі потужності Запорізької АЕС в енергосистему України.

На цьому наголосив Президент України Володимир Зеленський у відеозверненні 25 серпня.

«Одразу спрацювали дизель-генератори, щоб дати енергію самій станції, підтримати її після зупинки. Світ повинен розуміти, яка це загроза: якби дизель-генератори не ввімкнулися, якби після блекауту не спрацювали автоматика і наш персонал станції, то ми вже зараз були б змушені долати наслідки радіаційної аварії. Росія поставила Україну та всіх європейців за крок від радіаційної катастрофи», – зазначив Президент.

Він також  закликав міжнародну спільноту посилити тиск на росію, щоб змусити окупантів негайно вийти з території ЗАЕС.

«МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз. Кожна хвилина перебування російських військових на атомній станції – це ризик глобальної радіаційної катастрофи», – заявив Зеленський.

Як повідомлялось, росіяни регулярно обстрілюють лінії електропередач, які з’єднують ЗАЕС з енергосистемою на вільних територіях України, ще й звинувачують в тому українців.

Президент ДП «НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначав британському телеканалу Sky News, що ЗАЕС підключена до української енергомережі чотирма лініями, однак станом напередодні чергового обстрілу три з цих ліній були зруйновані російською військовою діяльністю.

Через дії окупантів 25 серпня сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції.

Через ситуацію на ЗАЕС було знеструмлено Херсонщину, яка отримує електроенергію від цієї станції.

Раніше в Енергоатомі повідомляли, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української.

Раніше «Росатом» передав співробітникам Запорізької АЕС детальну програму перепідключення станції до лінії, розташованої в Криму. Крім того, росіяни відновлюють лінії електропередачі від ЗАЕС до кримських електростанцій.