Росіяни хочуть красти ще й українську електроенергію: Генічеська громада вже без світла

23 Серпня 2022, 23:51

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Поки росіяни втілюють у життя свої наміри красти українську електроенергію, яку виробляє Запорізька АЕС, частина окупованих територій Херсонщини вже почала відчувати дефіцит з електропостачанням.

Так, у Генічеській громаді масово повідомляють про відключення електроенергії.

Про відсутність світла на Арабатській Стрілці та в інших населених пунктах громади пишуть на місцевих пабліках. При цьому з райцентру таких повідомлень не надходить.

Тим часом незаконно створене російськими окупантами так зване ГУП “Херсоноблэнерго” на своєму сайті оприлюднило оголошення про запровадження графіку відключення світла у деяких «районах сільської місцевості Херсонської області».

Окупанти обґрунтовують, що дефіцит електроенергії виник нібито через «терористичні акти», які спричинили пошкодження ліній електропередач, які живлять Херсон і Херсонську область.

Раніше аналітики аналітики Інституту вивчення війни (ISW) інформували, що росіяни планують красти українську електроенергію, яку виробляє Запорізька АЕС, для чого станцію хочуть відключити від української енергосистеми та перепідключити до російської. Такі наміри окупантів та їхнє втілення підтверджував і раптовий ремонт основної лінії електропередач у Чонгарі.

В українських ЗМІ писали, що росіянам вкрай потрібна українська електроенергія для забезпечення, зокрема, незаконно анексованого Криму. Адже після того, як Україна почала постачати електроенергію на півострів, вийти з проблем зі світлом окупанти спромоглися не через запуск так званого енергомосту з росії, а лише після запуску електростанцій “Таврійська” (Сімферополь) та “Балаклавська” (Севастополь). Однак основним паливом для обох станцій був газ, який постачався з вкрадених Росією “вишок Бойка” в Чорному морі. 20 червня ЗСУ ракетним ударом пошкодили ці установки.

Примітно, що перепідключення ЗАЕС призведе до того, що певний час тимчасово окупована територія працюватиме в ізольованому режимі. Тоді доведеться балансувати споживання та виробництво електроенергії, бо в іншому випадку станеться блекаут.

У свою чергу, президент «Енергоатома» Петро Котін розповідав, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української.

росія, за його словами, планує повністю відʼєднати від української енергосистеми не тільки саму станцію, а й тимчасово окуповані південні території країни. Російська та українська енергосистеми не синхронізовані, якщо їх з’єднати, то буде аварія. Щоб перепідключити станцію, росія має відʼєднати її від української енергосистеми і підключити до лінії, яка йде з Криму.

Однак ще у 2015 році після анексії Криму лінії були зруйновані Україною, що технічно унеможливлювало постачання електроенергії на тимчасово окуповані території.

«Росатом» передав співробітникам Запорізької АЕС детальну програму перепідключення станції до лінії, розташованої в Криму. Крім того, росіяни відновили лінії електропередачі від ЗАЕС до кримських електростанцій.

Разом з тим в «Енергоатомі» звернули увагу на ризиках та небезпеці, що несе таке перепідключення Запорізької АЕС. Такий процес може зайняти три доби, протягом яких станцію буде зупинено й відключено від зовнішнього живлення. Президент «Енергоатома» Петро Котін попереджав, що цей час найбільш небезпечний, оскільки навіть зупинена атомна електростанція потребує електроенергії для охолодження палива. Для подібних випадків на станції є дизельні генератори, які мають пального на 10 діб, однак невідомо, скільки вони зможуть працювати.

Нагадаємо:

Російські війська окупували ЗАЕС на початку березня 2022 року. Військові рф регулярно обстрілюють передмістя Енергодару, а російські пропаганадисти стверджують, що це роблять ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції в рамках саміту Кримської платформи розповыв, що ситуація навколо Запорізької атомної електростанції зараз небезпечна і непередбачувана. Небезпека ядерної катастрофи становить практично сто відсотків.

Зеленський додав, що окупаційні війська потайки від персоналу станції завезли на її територію невідомі вантажі. Там може бути все що завгодно – включаючи міни. Зеленський закликав світ висунути росії ультиматум – окупанти повинні забратися зі станції та вивезти звідти весь свій вибухонебезпечний мотлох.