Росія хоче перепідключити ЗАЕС до своєї енергосистеми: Херсонщина декілька годин залишалась знеструмленою

25 Серпня 2022, 17:39

Ілюстративне фото: Генеральний штаб ЗСУ.

Окупанти регулярно обстрілюють території Запорізької АЕС, що забезпечує електроенергією Херсонську область, та плануюють перепідключити станцію до своєї енергосистеми. У четвер, 25 серпня, вперше в історії сталося повне відключення ЗАЕС від енергомережі. А Херсонщина й окуповані райони Запорізької області на декілька годин залишились від електро- й водопостачання.

Місцеві жителі Херсона, Генічеська, Мелітополя  й інших окупованих населених пунктів у соцмережах повідомляють, що в другій половині дня світло з’явилось, водопостачання й інтернет в деяких районах поки з перебоями.

Тим часом росіяни та їхні ставленики на місцях звинувачують у ситуації українську сторону: нібито порушення подачі електроенергії виникли через «провокації» та обстріли ЗСУ.

Водночас в Енергоатомі вчергове спростували такі звинувачання та звернули увагу, що лінії зв’язку були пошкоджені саме від обстрілів росіянами.

В Енергоатомі проінформували, що через пожежі на золовідвалах Запорізької ТЕС, розташованої поруч із Запорізькою АЕС, двічі відключалась остання (четверта) лінія зв’язку ЗАЕС із енергосистемою України – ПЛ-750 кВ ЗАЕС – «Дніпровська». Три інших лінії зв’язку раніше були пошкоджені під час рашистських обстрілів.

«Внаслідок цього два працюючих енергоблоки станції відключилися від мережі. Таким чином, дії загарбників спричинили повне відключення ЗАЕС від енергомережі – вперше в історії станції. Власні потреби АЕС в електроживленні наразі забезпечуються з енергосистеми України через лінію зв‘язку ЗАЕС – Запорізька ТЕ», – зазначили в установі.

Раніше президент «Енергоатома» Петро Котін розповідав, що росія вже почала підключення Запорізької АЕС до російської енергосистеми та відключення її від української, та наголошував на небезпеці, яку несе такий процес.

При цьому росіяни обстрілюють лінії електропередач, які з’єднують АЕС з українською енергосистемою, ще й звинувачують в тому українців.

Як повідомлялось, «Росатом» передав співробітникам Запорізької АЕС детальну програму перепідключення станції до лінії, розташованої в Криму. Крім того, росіяни відновлюють лінії електропередачі від ЗАЕС до кримських електростанцій.

У разі аварії на ЗАЕС радіаційне ураження торкнеться території  України, Польщі, Білорусі, країн Балтії та безпосередньо рф.