Новий голова Херсонської ОВА, розмита дорога у Василівці. Окупований рф південь України: огляд подій за 2 серпня

02 Серпня 2022, 23:55

Огляд найважливіших новин від Центру журналістських розслідувань за вівторок, 2 серпня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Ситуація на лінії зіткнення

— Посилений взвод військ РФ тричі намагався провести розвідку боєм у напрямку Білогірки та Трудолюбівки на Херсонщині. Зазнавши втрат в особовому складі та техніці, відступив.

— На Херсонщині ЗСУ звільнено від військових РФ ще сім сіл. Тепер в області 53 деокуповані населені пункти — т.в.о. голови ХОВА Дмитро Бутрій.

— У смт Велика Олександрівка під час ракетного обстрілу армією рф загинули двоє місцевих жителів. Чоловіки не встигли сховатись в укриття, їх вбило уламками снарядів.

— Росіяни обстріляли смт Нововоронцовка, села Осокорівка, Новоолександрівка, Трудолюбівка, Токареве, Білогірка та Андріївка, є убиті та поранені, пошкоджено та зруйновано будинки місцевих жителів. Внаслідок обстрілів сталося загоряння соснового лісу біля с.Раденськ.

***

У селищі Брилівка Херсонської області окупанти виселили з власних будинків мешканців, які проживають в радіусі 400 метрів від залізничної станції, де відбувається завантаження військової техніки. Станцію очепили, аби місцеві не здавали рух окупаційної техніки ЗСУ.

«Водночас поширюється кількість перевірок смартфонів, документів, персональних комп’ютерів й обшуків будинків серед мешканців сіл півдня. Також окупанти масово шукають в місцевих стрілецьку зброю, яку потім вилучають навіть попри дозволи, адже розуміють проти кого ця зброя буде направлена під час контрнаступу ЗСУ», — йдеться у повідомленні Центру національного спротиву.

***

Двоє людей загинули на місці, один помер по дорозі, п’ятеро — у важкому стані у лікарні в Кривому Розі, повідомляє Суспільне з посиланням на керівницю групи цивільно-військового співробітництва ОУВ «Каховка» Оксана Козиренко. Такі наслідки розстрілу евакуаційного автобуса на Херсонщині 1 серпня — біля населеного пункту Довгове в автобус, де знаходилося 8 цивільних людей влучила російська протитанкова ракета.

***

Кабінет міністрів України погодив призначення Ярослава Янушевича головою Херсонської обласної державної адміністрації

Ярослав Янушевич Фото: jetsetter.ua

Ярослав Янушевич народився 7 лютого 1978 в Києві. Заслужений економіст України, кандидат економічних наук і доктор юридичних наук. Державний службовець III рангу. Майстер спорту України міжнародного класу з пейнтболу, чемпіон світу з пейнтболу.

***

Окупанти знищили два унікальні маяки на Херсонщині

Аджигольський і Хабловський задній маяки у Херсонській області Фото: Facebook Ігор Йосипенко

Російські військові знищили унікальні об’єкти на Херсонщині. Від їхніх ударів постраждали Аджигольський і Хабловський задній маяки, а також Херсонський Гранд-Каньон, розташований в селі Станіслав Херсонського району.

***

Головний державний санлікар Херсонської області Юрій Ромаскевич співпрацює з окупантами

Генеральний директор державної установи «Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» Ромаскевич Юрій Олексійович 30 липня взяв участь у пропагандистському форумі «Мы вместе с россией», який окупанти провели у Херсоні, передає Центр журналістських розслідувань.

Юрій Ромаскевич, колаборант Фото: Олег Батурін

***

Росіяни спровокували ДТП неподалік від окупованого Берислава

«На об’їзній дорозі поблизу міста Берислав сталася ДТП за участі вантажного військового автомобіля окупаційних військ рф «Урал» з системою залпового вогню «Град» та автомобіля «Фольксваген». В результаті аварії травмовано 8 пасажирів «Фольксвагену», — йдеться у повідомленні поліції Херсонської області.

***

Дорогу для евакуації у Василівці розмив дощ

Дощ розмив дорогу у тимчасово окупованій Василівці, яку переселенці використовують для евакуації. При цьому окупанти спеціально випустили машини на дорогу, коли не проїхати.

Про це заявив голова ЗОВА Олександр Старух в ефірі національного телемарафону.

У кілометровій калюжі почали застрягати автомобілі. Їм допомогли рятувальники — за допомогою тягачів вони витягли автомобілі, що застрягли.

***

Окупанти перетворили Запорізьку АЕС на «ядерний щит», — Блінкен

Російські військові використовують Запорізьку атомну електростанцію як «ядерний щит», прикриваючись, зокрема, і мирними жителями Енергодару.

Про це заявив Державний секретар Сполучених Штатів Америки Ентоні Блінкен, повідомляє Reuters.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter