Куди звертатись жителям окупованої Херсонщини за допомогою?

16 Серпня 2022, 14:19

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

В обласній військовій адміністрації Херсонщини розповіли, куди звертатись жителям області, які залишились в окупації або вже виїхали з неї.
Відповідне оголошення оприлюднене на онлайн-ресурсах адміністрації.
“Жителі Херсонщини, ви не маєте залишатися сам на сам зі своїми проблемами. Якщо ви покинули тимчасово окупований регіон та потребуєте допомоги або консультації – звертайтеся на “гарячу лінію” Херсонської ОВА. Якщо ви залишилися жити в тимчасово окупованих громадах області – звертайтеся на “гарячу лінію” Херсонської ОВА. Вас вислухають та допоможуть у вирішенні вашої проблеми, тому телефонуйте/пишіть!”, – йдеться у публікації.
Тож херсонці можуть звертатись за номером “гарячої лінії”: 0800330951.

Якщо ж не має можливості зателефонувати, можна писати у месенджери за номерами +380930119596 (Viber, Telegram, WhatsApp або Signal).

“Крім того, якщо хтось з ваших знайомих чи близьких став жертвою насильницького зникнення, або ви стали свідками викрадення людини, повідомляйте на «гарячу лінію» ГО «КримСОС» з питань цивільних заручників та насильницьких зникнень (WhatsApp, Signal): +38 097 327 69 56, +38 095 931 00 65”, – проінформували в ОВА.

Також в установі нагадали про ресурси для отримання офіційної інформації про ситуацію в області від начальника Херсонської обласної військової адміністрації у соцмережах:
Раніше  в Запоріжжі відкрили хаб для переселенців із Херсонської області. Тут люди можуть відпочити, отримати необхідну допомогу та вирушити далі до більш безпечних міст. Також у хабі є можливість зареєструватися та поспілкуватися з психологом, проконсультуватися з важливих питань.Як повідомлялось, віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук вчергове закликала жителів тимчасово окупованої росіянами Херсонської області евакуюватися.

У Херсонській обласній владі також закликали людей евакуюватися. Тим, хто не може виїхати, порадили готувати укриття, запас води та їжі.

Поки що Херсонщина переважно окупована російськими військами. Однак Збройні сили України крок за кроком просуваються в області, окупанти вже втратили частину захоплених територій.

За офіційною інформацією, ЗСУ деокупували вже 53 населені пункти Херсонщини.

У різних районах Херсонщині тривають бойові дії, однак російські загарбники не пропускають українську гуманітарну допомогу та не погоджують “зелених коридорів” для евакуації населення.

Наразі виїхати з Херсонщини можна лише через сусідню Запорізьку область – через Василівку або через незаконно анексований Крим. Обидва шляхи – неофіційні, адже нема ніяких домовленостей щодо того між українською владою та російськими окупантами.