Депутатка від «ЄС» очолила окупаційну адміністрацію у Генічеську та готується до псевдореферендуму

18 Серпня 2022, 23:31

Депутатка Генічеської міської ради від партії «Європейська солідарність» Олена Терських виступила на пропагандистському форумі «разом з росією» у якості голови окупаційної адміністрації Генічеського району замість Андрія Клочка, в якого вона раніше була заступницею.

В інтерв’ю херсонському каналу-колаборанту «ВТВ плюс» Терських заявила, що хоче «повернути Генічеськ до росії» та займається створенням «виборчих комісій» і підготовкою «референдуму», проведення якого вважає першочерговою задачею так званої адміністрації.

Гауляйтерка озвучила і пропагандистський наратив, що українська влада нібито покинула регіон і людей напризволяще, незважаючи на те, що вона і була (як обраний депутат міськради) представницею цієї влади на місцевому рівні, однак, очевидно, відмовилась від виконання законних повноважень. Ще у березні керівництво громади оголосило про самовідставку, що період воєнного стану заборонено законом. Через це у громаді виникла чи не найскладніша по Херсонській області ситуація із бюджетними виплатами. Оскільки керівництво відмовилось від діяльності, електронні ключі були загублені, і люди не отримували належні соціальні виплати.

Примітно, що колишній очільник окупаційної адміністрації – депутат від ОПЗЖ Андрій Клочко наразі зник з публічного простору, а минулого місяця вже побував «на підвалі» через махінації із виплатами, які росіяни направляли місцевим мешканцям. Зараз у громаді обговорюють його причетність до корупційних схем.

останнє фото з Клочком з телеграм-каналу окупаційної адміністрації, де він оглядає наслідки удару ЗСУ по рашистському складу БК в Новоолексіївці

Тим часом у російських пропагандистських ресурсах заговорили про те, що проведення «референдуму» на окупованому півдні, 11 вересня (як анонсувалось раніше), в день єдиної імітації голосування в рф, вже не на часі. А ватажок так званої «ДНР» Денис Пушилін заявив, що дата псевдореферендуму про «приєднання» до росії буде оголошена після «повного звільнення ДНР».

За даними британської розвідки, Кремль перебуває на просунутій стадії планування проведення псевдореферендуму про приєднання так званої «ДНР» до росії, однак незрозуміло, чи вже є остаточне рішення про проведення «голосування».

Раніше Центральна Виборча Комісія України видала постанову “Про неприпустимість організації підготовки та проведення на тимчасово окупованих територіях України псевдореферендумів”.

Радник голови Офісу Президента Олексій Арестович висловився, що плани окупантів провести фейкові референдуми будуть зірвані через наступ ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський наголошував, що у разі проведення псевдореферендумів на окупованих територіях півдня України росія закриє будь-яку можливість переговорів з Україною.

Згідно Кримінального кодексу України за участь в організації та проведенні незаконних референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їх проведення передбачено кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років, а за організацію та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради, активну участь у таких заходах – позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років.

Як повідомлялось, раніше кандидатуру Терських розглядали на посаду керівниці освітньої сфери, однак згодом зупинились на кандидатурі екс-методистки відділу освіти Генічеської райдержадміністрації Олени Письковської.

На минулих місцевих виборах, у 2020 році, Олена Терських пройшла у депутати Генічеської міської ради за списками від політичної партії «Європейська солідарність». Також вона балотувалася й кандидатом у мери Генічеська та посіла п‘яте місце за кількістю голосів.

У березні міський голова Генічеської громади Олександр Тулупов заявив, що він та його команда змушені подати у відставку через неможливість «здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування», хоча така самовідставка, не передбачена законодавством, а у період воєнного стану – і заборонена законом. Через це у Генічеській громаді склалась чи не найскладніша ситуація із бюджетними виплатами на Херсонщині. Президент України Володимир Зеленський розпорядився створити військову адміністрацію Генічеська, і згодом генічеським освітянам виплатили заробітню плату й погасили заборгованість у 64 млн гривень.

Нагадаємо:

Генічани протестують проти фейкового “референдуму”.

У Генічеську представник місцевого куреня «Козацького війська Запорізького Низового» Віктор Захаркін публічно засвідчив свою підтримку російській окупації.

Депутат Генічеської міської ради від політичної партії “Європейська солідарність” Сергій Добровольський, ймовірно, перейшов на бік окупантів.

Генічеський район, що межує з незаконно анексованим росією Кримом, був окупований військами рф у перший день повномасштабної війни росії проти України. У серпні ЗСУ нанесло декілька ударів по позиціям ворога у Генічеському районі.

Поки що Херсонщина переважно окупована російськими військами. Однак Збройні сили України крок за кроком просуваються в області, окупанти втратили частину захоплених територій.

ЗСУ деокупували вже 53 населені пункти Херсонщини.