Atlantic Council: Битва за Херсон стане вирішальною у війні росії проти України

03 Серпня 2022, 13:15

Найближчими днями географічний фокус війни росії проти України, ймовірно, зміниться зі сходу на південь, оскільки українські військові активізують зусилля зі звільнення Херсона. 

У цьому переконаний науковий співробітник американського аналітичного центру Atlantic Council Пітер Дікінсон.

За його словами, усе вторгнення Путіна в Україну залежить від майбутньої битви під Херсоном, яка може стати вирішальною у визначенні остаточного результату війни.

«Доля Херсона визначить подальший напрямок війни… Москва повинна зберегти контроль над Херсоном, щоб досягти своєї мети просування до Одеси та окупації всього чорноморського узбережжя України. Якщо Україна поверне місто, Росія буде обмежена Лівобережною Україною та зіткнеться з перспективою подальших контрнаступів з метою витіснити армію Путіна з півдня України», – розповів аналітик в матеріалі UkraineAlert.

На його думку, кампанія по відновленню контролю України над Херсоном – стратегічно важливим південноукраїнським містом, ймовірно, стане найважливішою операцією з часів битви за Київ.

При цьому, за словами Дікінсона, Україна навряд чи кине все на тотальний штурм Херсона. Натомість українська стратегія, схоже, зосереджена на поступовому локалізованому просуванні та хірургічних ударах, щоб ізолювати російські сили на західному березі річки Дніпро, відрізавши їх від постачання та націливши на матеріально-технічні центри.

Аналітик нагадав, що підготовка до великого українського контрнаступу на півдні країни ведеться з травня. Після тижнів неспішного просування в області, у результаті якого українські сили звільнили понад п’ятдесят міст і сіл, тепер усе більше відчувається, що битва за Херсон ось-ось розпочнеться.

З початку липня українські військові розгорнули свій зростаючий арсенал далекобійної артилерії та високоточних реактивних систем HIMARS, щоб знищити десятки російських командних пунктів і баз постачання боєприпасів на півдні України.

Як повідомлялось, у ніч проти 27 липня ЗСУ нанесли удар по Антонівського мосту.

27 липня у Херсоні окупанти перекрили рух по Антонівському мосту, який отримав суттєві пошкодження після нічної атаки Збройних сил України. Опубліковане відео пошкоджень на Антонівському мосту в окупованому Херсоні.

Відтоді росіяни робили спроби залатати пошкоджений міст та запустили поромну  переправу.

Минулої доби українські ракетно-артилерійські підрозділи нанесли черговий вогневий удар по Чорнобаївці під Херсоном, де розташований пункт базування окупаційних військ.

Поки що Херсонська область переважно окупована російськими військами. Однак ЗСУ крок за кроком просуваються на Херсонщині, окупанти вже втратили частину захоплених територій.