Депутатка від “Європейської солідарності”, ймовірно, займеться освітянами в окупаційній адміністрації Генічеська

05 Серпня 2022, 09:47

У захопленому росіянами Генічеську визначились з кандидатурою на посаду керівника відділу освіти в окупаційній адміністрації. Керуватиме освітньою сферою, ймовірно, так звана заступниця голови окупаційної адміністрації Генічеського району Олена Терських –  в минулому начальниця відділу із земельних питань та землеустрою виконавчого комітету Генічеської міської ради, що «саморозпустилась» на початку повномасштабної війни.

Про це повідомляє сайт IPC-Генічеськ з посиланням на власні джерела.

У цьому ж відділі, найвірогідніше, працюватиме і Людмила Ковтун – співробітниця централізованої бухгалтерії по обслуговуванню закладів освіти Генічеської міськради.

Обидві чиновниці були помічені на нещодавній зустрічі заступника голови уряду рф Марата Хуснулліна з представниками окупаційної адміністрації Генічеська.

На минулих місцевих виборах, у 2020 році, Терських пройшла у депутати Генічеської міської ради за списками від політичної партії «Європейська солідарність».

Також вона балотувалася й кандидатом у мери Генічеська та посіла п‘яте місце за кількістю набраних голосів.

Раніше у ЗМІ писали, що Терських може очолити іншу структуру окупантів – місцевий пенсійний фонд, однак згодом виявилось, що цю посаду обійматиме інша колаборантка.

В окупаційній владі Херсонщини заявляли про плани сформувати виборчі комісії для організації так званого фейкового референдуму щодо приєднання області до рф. Однак, як свідчать дописи самих окупантів, цей процес просувається доволі тяжко. Зазвичай виборчі комісії розміщають у навчальних закладах, і працювати туди йдуть насамперед освітяни.

Окупанти також збираються запустити з 1 вересня навчальний процес у школах за російською програмою. Однак освітяни Херсонщини масово відмовляються співпрацювати із ворогом, наприклад, від того ж Генічеська поїхали на «перепідготовку» до Криму аж п‘ять вчителів.

Згідно законодавства, в Україні посилено кримінальну відповідальність за пособництво росії. За допомогу державі-агресору, його збройним формуванням, співпрацю з окупаційною адміністрацією передбачено від 10 до 12 років позбавлення волі. Цим особам також буде заборонено обіймати посади в органах влади чи місцевого самоврядування на строк від 10 до 15 років.

Як повідомлялось, українська влада вирішила питання із виплатою заборгованості по заробітній платі працівникам освітньої сфери окупованої росіянами Генічеської територіальної громади. Освітянам виплатили заробітню плату й погасили заборгованість у 64 млн гривень.

Читайте також розслідування ЦЖР: Окупована росією Херсонщина. За крок до анексії

Нагадаємо:

Курортний Генічеськ був окупований військами рф у перший день повномасштабної війни росії проти України.

У березні міський голова окупованого російськими військами Генічеська Олександр Тулупов заявив, що він та його команда змушені подати у відставку через неможливість «здійснювати повноваження як представники українського органу місцевого самоврядування».

Поки що Херсонська область переважно окупована російськими військами. Однак Збройні сили України крок за кроком просуваються на Херсонщині, окупанти вже втратили частину захоплених територій.

За офіційною інформацією, ЗСУ деокупували вже 53 населені пункти в області.