росія звинувачує українців в обстрілі атомної електростанції на території своєї ж країни

05 Серпня 2022, 23:55

Міноборони рф поширює нові фейки зі звинуваченнями ЗСУ в обстрілі Запорізької атомної електростанції.

Відповідні заяви установи протягом п’ятниці, 5 серпня, активно тиражують російські пропагандистські ресурси.

«Артилерійський удар українських військових по території Запорізької АЕС міг призвести до великої пожежі та радіаційної аварії», – йдеться у повідомлення міноборони, передає информационное агентство росии «ТАСС».

Фейки з дискредитацією ЗСУ росія також просуває через через своїх ставлеників на окупованій частині Запорізької області.

«Обстріл Запорізької АЕС з боку ЗСУ – це спроба спричинити техногенну катастрофу», – цитує колаборанта-пропагандиста Володимира Рогова «РИА Новости» і додає, що той «закликав Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) терміново втрутитися у ситуацію та зупинити спроби терористичних атак на атомну станцію з боку України».

Також представники окупаційної адміністрації розповідали, що ЗСУ нібито обстріляли Запорізьку АЕС «під час перезмінки працівників».

«Сьогодні ввечері українські терористи вирішили поставити всю Європу на поріг атомної катастрофи і завдали двох артилерійських ударів по Енергодару. Що б робила сьогодні Європа, якби не було російських систем ППО, що охороняють атомний реактор Запорізької АЕС?», – запитує призначений росіянами голова Запорізької окупаційної адміністрації Євген Балицький.

фото: телеграм-канал Балицкий Евгений

При цьому російська пропаганда поширюваля наративи про можливі провокації на атомних електростанціях нібито зі сторони Збройних сил України ще перед обстрілом. Очевидно, такі заяви просувалися для використання як своєрідного алібі, щоб самостійно обстріляти АЕС і звинуватити в цьому ЗСУ, – звернули увагу в Центрі протидії дезінформації при РНБО України.

У свою чергу, в НАЕК «Енергоатом» повідомили, що 5 серпня саме російські військові декілька разів обстрілювали Запорізьку АЕС.

«Перед обстрілами представники Росатома поспіхом покинули станцію. Ймовірно вони знали, що готується атака», – зазначили в «Енергоатомі».

За даними відомства, три «прильоти» зафіксовані прямо на майданчику станції, біля одного з енергоблоків, де знаходиться ядерний реактор.

«Рашисти серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об‘єднаний допоміжний корпус. Є ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин», – інформували в «Енергоатомі».

Ситуацію прокоментував і Президент України Володимир Зеленський.

«Сьогодні окупанти створили чергову надзвичайно ризиковану ситуацію для всієї Європи – вони обстріляли Запорізьку АЕС, причому двічі за день. Це найбільша атомна станція на нашому континенті. І будь-які обстріли цього об’єкта – це відвертий і зухвалий злочин, це акт терору. Росія повинна відповідати вже за сам факт створення загрози для АЕС. І це не тільки ще один аргумент на користь визнання Росії державою – спонсором тероризму. Це аргумент і на користь того, щоб застосувати жорсткі санкції проти всієї російської атомної галузі – від «Росатома» до всіх пов’язаних компаній і осіб. Це питання суто безпеки. Той, хто створює ядерні загрози для інших народів, сам точно не здатний безпечно використовувати атомні технології», – наголосив Зеленський під час звернення за підсумками 163-го дня війни.

https://youtu.be/ucZFq_P2mKg

Як зазначають в Інституті з вивчення війни, ворог спеціально використовує Запорізьку АЕС для атаки по підконтрольних Україні територіях. Це окупанти роблять для того, щоб провокувати наших військових на удар у відповідь, наслідки якого можуть загрожувати всьому світу.

Аналітики упродовж останніх тижнів спостерігають активність поблизу Запорізької АЕС. З території навколо неї ворог відкриває позиції українських військових у Нікополі, а також інших населених пунктах. Роблять це російські військові навмисно.

Окупанти прагнуть зробити все можливе для того, щоб ЗСУ відкривали вогонь у відповідь, що стало б причиною міжнародного засудження або ядерного інциденту. В Інституті з вивчення війни відразу ж зазначили, що на таке українські військові навряд чи підуть.

Інший сценарій передбачає продовження обстрілів з тієї ж Запорізької АЕС. Причому ворог робитиме це доти, поки у нього залишатимуться боєприпаси. А оскільки локацію сміливо можна назвати “безпечною зоною”, то й покидати її окупанти самостійно навряд чи планують. Нашим же військовим буде вкрай непросто їх вибити, не ризикуючи можливими наслідками.

Нагадаємо, що в Інституті з вивчення війни ще 21 липня частину свого звіту присвятили Запорізькій АЕС. Згідно з відомостями, якими володіють аналітики, окупанти на території станції можуть зберігати важку військову техніку. Об’єкт вони обрали саме для того, щоб захистити озброєння від українських військових.

Ба більше, ворог не полишає спроб дискредитувати ЗСУ. Для цього російські бійці самі ж обстрілюють населені пункти навколо Енергодара. Відповідні атаки загарбники здійснюють, щоб звинуватити у них саме українських військових.

ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими.

Про основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей читайте за посиланням.