Як росіяни вивозять крадене зерно суходолом і що відомо про викритого як агента рф СБУшника Кулініча (відео)

19 Липня 2022, 23:26

Центр журналістських розслідувань

У цьому випуску звертаємо увагу на вивезення зерна із окупованого півдня – Херсонщини і лівобережжя Запорізької області не морським, а автомобільним транспортом. Пересвідчитись у тому, наскільки великі обсяги цих перевезень, можна на сайтах оголошень із запитами і пропозиціями вантажних перевезень.

Журналісти профільного аграрного видання – порталу Латифундист провели невелике розслідування і з’ясували, що вивезення зерна автотранспортом з окупованого півдня кришується російськими військовими. Зерновози доставляють крадене українське збіжжя в російські порти через Керченський міст. І вже з російських портів – без будь-якої прив’язки до українського походження – експортується як російське зерно.

Як зупинити «зерновий експрес» – схему вивезення краденого українського збіжжя, чи реально зараз домогтися нових санкцій за цей злочин і застосувати їх до російських портів, які відвантажують і нафту, і зерно. І що означає перший з 2014 року російський круїзний лайнер у турецьких портах. Про все це говоримо із Андрієм Клименком, засновником Чорноморського інституту стратегічних досліджень та редактором експертного порталу BlackSeaNews.

Ще одна гучна тема стосується арешту колишнього начальника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, який повністю розвалив роботу кримського главку, але при цьому був у фаворі у голови СБУ Івана Баканова. Про те, що відомо насьогодні – розповідає Микита Панасенко.