Українці скаржаться на затримку виплат ВПО: як влада працює над вирішенням проблеми

08 Липня 2022, 10:03

Фото: Служба безпеки України.

Віцепрем’єрка-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук наполягає на необхідності збільшити кількість працівників місцевих адміністрацій, які залучені до роботи з виплатами ВПО, доопрацювати Дію для роботи з ВПО, а також посилити роз’яснювальну роботу серед переселенців щодо того, як можна отримати грошову допомогу від міжнародних донорів (додатково до бюджетних виплат).
Про це вона написала на своїй сторінці у Фейсбуці.
За її словами, наразі багато людей, які звертаються на кризової телефонної лінії Мінреінтеграції, скаржаться на відсутність та затримки державних виплат. У відомстві вже визначили можливі причини проблем та кроки для їх подолання.
Також Верещук закликала ВПО повідомляти про свої проблеми, аби влада могла допомогти в цьому.
“1548. Це номер кризової телефонної лінії Мінреінтеграції. Якщо Ви є ВПО та маєте проблему – дзвоніть. Ця гаряча лінія є не тільки засобом для допомоги Вам, а й інструментом для покращення наших практик щодо допомоги іншим внутрішнім переселенцям”, – наголосила вона.
Тим часом, у Мінсоцполітики стверджують, що деякі області повільніше передають до них заяви на отримання допомоги для ВПО, ніж це роблять інші регіони. В цьому часто і є причина затримок виплат. Такі зволікання можуть бути пов’язані з технічними проблемами чи браком людських ресурсів в органах соціальної політики на місцях.
Як повідомлялось, раніше Ірина Верещук закликала мешканців окупованої Херсонщини виїхати з області шляхами, які дозволяють російські окупанти, зокрема через окупований Крим, щоб полегшити українським захисникам процес деокупації регіону.

Нагадаємо, надання допомоги на проживання передбачено двом категоріям:

  • переміщеним з територій активних бойових дій, оточених, окупованих, заблокованих населених пунктів.
  • переміщеним, у яких зруйноване житло.

Мінреінтеграції за поданням військово-цивільних адміністрацій та за погодженням Міноборони регулярно оновлюють перелік громад, де ведуться активні бойові дії, відповідно до ситуації на фронті.

Відповідно до рішення уряду допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам надається в наступних розмірах:

  • для осіб з інвалідністю та дітей — 3 000 гривень;
  • для інших осіб — 2 000 гривень.

Отримана допомога на проживання не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та не враховується при обчисленні сукупного доходу домогосподарства під час призначення інших видів соціальної допомоги.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.