У Херсоні окупанти захопили українські редакції та друкують свої «газети» на краденому папері

22 Липня 2022, 17:51

На фото: Роман Костенко, відкрите джерело з Мережі.

Російські окупанти захопили редакцію та друкарню херсонської обласної газети «Гривна». Тепер на краденому папері без жодного дозволу власників друкують свої «газети» «Надднепрянская правда» і «Комсомольская правда».

Про це повідомляє Національна спілка журналістів України.

Власник друкарні і видавець газети “Гривна” Михайло Новицький розповів НСЖУ, що наприкінці лютого друкарня була зупинена, частина працівників, в тому числі і він, виїхали з міста. Заяви про захоплення приміщень та обладнання друкарні Михайло Новицький подав до прокуратури. У друкарні, зберігалось близько 30 тонн паперу.

За даними спілки журналістів, з початку окупації агітаційну друковану продукцію загарбники завозили з російського Ростова-на-Дону та з Сімферополя. Зараз загарбники друкують місцеву «газету», незаконно присвоївши назву обласного видання «Наддніпрянська правда» (80-тисячний тираж якої щотижнево намагаються поширювати безкоштовно), а також «Комсомольскую правду» (щомісяця спецвипуск 50 тисяч для Херсонської і 50 тисяч для Запорізької областей).

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, коментуючи ситуацію з херсонськими виданнями і друкарнею, зазначив, що російські окупанти на загарбаних територіях поводяться суто по-окупантському: залякують українців, піддають репресіям патріотів, шукають серед місцевих жителів колаборантів, крадуть українське зерно та інші ресурси.

Як повідомлялось, росія веде «чітко продуману й підготовлену» політику знищення вільних медіа на захоплених грубою силою територіях.

Російські окупанти блокують Viber та YouTube в Херсонській області. Людей позбавляють можливості спілкуватися з рідними і читати українські новини.

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.