Окупанти знов призупинили пропуск людей через Василівку

21 Липня 2022, 22:21

Російські загарбники продовжують використовувати людей, які прагнуть виїхати з окупованих територій, як живий щит і тримають по кілька днів під Василівкою Запорізької області.

Як пишуть у телеграм-каналі “Бердянск сейчас”, людей тримають у пастці – кожен день накопичується близько 400 машин та автобусів. Пропускають по 40-50 машин на день.

Люди чекають, аби потрапити на вільну територію України, по три-п’ять днів.

Тому людям, які збираються евакуюватися, радять брати з собою в дорогу запас їжі, води, ліків та інших необхідних речей.

Мер окупованого росіянами Мелітополя Іван Федоров наголошує, що людей використовують як живий щит. За його словами, зустрічаються випадки, коли окупанти вимагають гроші за проїзд.

Як повідомлялось, наразі виїхати з Херсонщини можна лише через сусідню Запорізьку область – через Василівку. Незаборонений проїзд і через незаконно анексований Крим. Обидва шляхи – неофіційні, адже нема ніяких домовленостей щодо того між українською владою та російськими окупантами.

В.о. начальника Херсонської обласної військової адміністрації Дмитро Бутрій переконаний, що жителям окупованої Херсонщини необхідно виїжджати на вільні території України.

Мінреінтеграції планує евакуювати декілька десятків тисяч людей з тимчасово окупованих окупованих територій Херсонщини та Запоріжжя.

Поки що Херсонська область майже повністю окупована російськими військами. Збройні сили України дають відсіч ворогові, в результаті вдалого контрнаступу українських захисників окупанти втратили частину захоплених територій.

44 населені пункти області вже визволені від російської окупації.

З 30 травня область залишається без мобільного зв’язку від українських операторів. Інтернет працює через російських провайдерів.

У різних районах Херсонщині тривають бойові дії, однак російські загарбники не пропускають українську гуманітарну допомогу та не погоджують “зелених коридорів” для евакуації населення.