Окупанти заблокували Viber на Херсонщині: хочуть повністю відрізати регіон від української банківської системи

05 Липня 2022, 16:00

Російські окупанти блокують Viber та YouTube в Херсонській області. Людей позбавляють можливості спілкуватися з рідними і читати українські новини.

Про це пишуть місцеві жителі, інформацію підтверджує експерт з інформаційно-комунікаційних інтернет-технологій Юрій Антощук.

На його думку, блокування Viber – це також спроба повністю відрізати жителів Херсонщини від української банківської системи, адже українські банки змогли налаштувати для жителів окупованих територій вхід в онлайн-банкінг з підтвердженням саме через цей месенджер.

Блокування можна обійти, встановивши VPN. Однак із цим виникають проблемні питання, як, наприклад, ліміти безкоштовних сервісів.

“Окрім Viber також заблокували YouTube. Там без VPN ще можна було дивитися українські новини. Але і зараз вони заблокували цю можливість. Безкоштовного VPN вистачить ненадовго для перегляду YouTube. А та можливість, яку надали, наприклад, ClearVPN, коли через ДІЯ-підпис можна отримати безліміт, також не для всіх – Дію мати встановлену у Херсоні небезпечно. Але і нові виклики поборемо”, – зазначив Антощук.
Зазвичай мешканці окупованих регіонів мають одразу декілька месенджерів – Viber, Telegram, WhatsApp, Signal. Тому блокуючи один – у Херсонців залишається альтернатива. Але це за умови, що люди встановлювали їх раніше, коли був мобільний зв’язок. Тому блокування Viber для багатьох означає втрату можливості спілкування з рідними.
Як повідомлялось, жителям окупованих територій спростили вхід до онлай-банкінгу, аби вони мали можливість користуватися коштами на своїх рахунках.

30 травня на окупованих росією частинах Херсонської та Запорізької областей зник мобільний зв’язок та частково інтернет від українських операторів. У Держспецзв’язку повідомляли, що українські оператори мобільного зв’язку, інтернет-послуг та телефонії 30 травня зафіксували втручання представників окупаційного режиму в роботу обладнання.

Поки що більшість територій Херсонської області окуповані російськими військами. У регіоні сформовані окупаційні адміністрації, запущено мовлення російських телеканалів та радіостанцій. Однак в результаті вдалого контрнаступу захисників України на Херсонському напрямку окупанти втратили частину тимчасово захоплених територій. В різних районах Херсонщини тривають бойові дії, однак досі не було погоджено жодного “зеленого коридору” для евакуації населення.

ЗСУ нанесли ракетний удар по позиціям ворога в 20-ти кілометрах від Херсона.