Окупанти на Херсонщини та Запоріжжі заявили про створення “виборчих комісій” для фейкового референдуму

24 Липня 2022, 00:37

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

На окупованих територіях Херсонської та Запорізькій областей російська окупаційна влада заявила про створення так званих виборчих комісій для проведення фейкового референдуму.

Зокрема, у телеграм-каналі окупаційної адміністрації Херсонщини йдеться, що 22 липня створюється “Виборча комісія Херсонської області” у складі 7 членів з терміном повноважень три роки та оголошується прийом пропозицій щодо кандидатур.

Подібний “наказ” про створення “виборчих комісі” видала й окупаційна влада у Запорізькій області.

Мер окупованого Мелітополя Іван Федоров повідомив, загарбники запрошують мелітопольців, яким “не байдуже майбутнє Запорізької області допомогти в організації голосування“.

“Звертаюсь до всіх мелітопольців, яким не байдуже майбутнє в першу чергу ваше і ваших дітей. Органи окупантів – фейкові. Їхні дії юридично нікчемні. Проте кримінальна відповідальність за “допомогу” окупантам цілком реальна: від 10 до 12 років в’язниці з можливою конфіскацією майна. З переслідуванням вас і ваших близьких. Чи варто продаватись за 30 срібняків окупантам заради такого майбутнього? ” – написав мер Мелітополя.
Раніше Центральна Виборча Комісія України видала постанову “Про неприпустимість організації підготовки та проведення на тимчасово окупованих територіях України псевдореферендумів”.
“Насильницьки окуповуючи території України, російська федерація також не приховує своїх намірів змінити їх правовий статус, стверджуючи, що врахує думку місцевого населення шляхом проведення так званих референдумів, які насправді не мають нічого спільного з цією формою безпосередньої демократії. Водночас з упевненістю можна заявити, що демократичний світ ніколи не визнає результатів жодного псевдореферендуму, організованого у будь-якій формі державою-окупантом на території іншої незалежної держави”, – наголосили у ЦВК.
Радник голови Офісу Президента Олексій Арестович висловився, що плани окупантів провести фейкові референдуми будуть зірвані через наступ ЗСУ.

“Набагато простіше зірвати референдум, ніж потім мати справу з наслідками нехай і фейкового, але референдуму. Чекайте, все близько”, – сказав він.

Як повідомлялось, за інформацією Центру національного спротиву, російські військові призначили 11 вересня датою фейкового референдуму на захоплених територіях Херсонської й Запорізької областей.Російська влада визначила саме цю дату для проведення псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях, щоб провести так званий “єдиний день голосування”. Цього ж дня в Росії відбуватимуться вибори.

Поки що Херсонська область майже повністю окупована російськими військами. Збройні сили України дають відсіч ворогові, в результаті вдалого контрнаступу українських захисників окупанти втратили частину захоплених територій.44 населені пункти області вже визволені від російської окупації.

З 30 травня область залишається без мобільного зв’язку від українських операторів. Інтернет працює через російських провайдерів.

У різних районах Херсонщині тривають бойові дії, однак російські загарбники не пропускають українську гуманітарну допомогу та не погоджують “зелених коридорів” для евакуації населення.