На Херсонщині член Меджлісу Асан Алієв пішов на співпрацю з окупантами і став «старостою» Новоолексіївки

12 Липня 2022, 18:55

На Херсонщині в окупованій російськими військами Генічеській громаді з’явився новий колаборант – перший відомий представник кримськотатарського народу, який пішов на відкриту співпрацю із ворогом. Гауляйтер Генічеського району Андрій Клочко «призначив» так званим «старостою» смт Новоолексіївка місцевого жителя Асана Алієва, члена Меджлісу кримськотатарського народу і ексголову Херсонського регіонального меджлісу.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, посилаючись на місцевий Telegram-канал.

Асан Алієв з 2005-го по 2014-й роки очолював Херсонський регіональний Меджліс, працював помічником голови Херсонської облдержадміністрації та був помічником постійного представника президента України в АР Крим, де відповідав за блок міжнаціональних відносин.

З початку окупації Херсонщини російські спецслужби і Росгвардія, з допомогою місцевих зрадників і колаборантів, тероризують активних членів громад, громадських і політичних діячів та представників корінного кримськотатарського народу, які активно брали участь у блокаді Криму та були членами Меджлісу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив Центру журналістських розслідувань, що після зрадницьких дій Алієв відразу був відсторонений від зв’язку і механізмів ухвалення рішень представницького органу кримських татар.

«Як тільки нам стало відомо про перші контакти Асана Алієва з Сейтумером Німетуллаєвим (ексголова Генічеської РДА, обвинувачений у державній зраді, в розшуку СБУ з 2015 року – ред.), ми одразу вивели Алієва з усіх наших комунікаційних каналів та механізмів прийняття рішень. Де-факто Асана Алієва абсолютно виведено за межі діяльності Меджлісу кримськотатарського народу», – сказав Чубаров.

Він також пояснив, що попри зраду Алієва, Меджліс не може сам позбавити його членства, адже рішення має приймати Курултай (з’їзд – ред.) кримськотатарського народу.

«Щодо формального членства у Меджлісі, то рішення про позбавлення статусу, згідно Регламенту Курултаю кримськотатарського народу, може бути прийняте лише на сесії Курултаю, яку в умовах окупаціі Криму, зі зрозумілих причин, провести неможливо», – зазначив голова Меджлісу.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter