Херсонщина в окупації: дефіцит ліків і постійна загроза життю

18 Липня 2022, 16:50

Ліки від волонтерів Фото: Олена Кулигіна

З відсутністю вільного доступу до життєво необхідних ліків мешканці Херсонщини зіткнулись буквально з перших днів повномасштабного вторгнення рф. росія, як окупуюча країна, зобов’язана забезпечувати населення підконтрольної їй території. Однак окупанти, навпаки, робили все, аби у людей виник критичний дефіцит буквально в усьому – від ліків до харчів. Мета зрозуміла:  зробити нелояльне до окупантів населення залежним –  аж до загрози смерті. І це не метафора. 

Світлана Петренко,  мешканка одного з сіл Бериславської міської громади втратила свого батька саме через відсутність можливості продовжувати лікування (тут і далі імена змінені з огляду на вимоги безпеки – ред.).

«У мене багатодітна сім’я, але ми доглядали й за старенькими і хворими батьками, яких взяли до себе. Перший тиждень окупації ми провели в своєму селі, постійно ховаючись в бомбосховищі в дитсадку від російських обстрілів, що не припинялися з боку Нової Каховки, з протилежної сторони Каховського водосховища. Психологічний стан у дітей був дуже важкий, в сільських магазинах закінчувались продукти, спорожніли автозаправки. Тому ми були вимушені були на початку березня покинути рідну Бериславщину і виїхати за кордон. Виїжджати з нами батько навідріз відмовився, тому ми залишили його і матір на мою свекруху. Ми постійно були з ними усіма на зв’язку, розмовляли по телефону, я оплачувала всі необхідні платежі. Аж поки 20 червня тато не наклав на себе руки», – розповіла Світлана.

За словами жінки, сталося це після того, як у батька закінчились прописані лікарем медикаменти. У свої 82 роки він страждав на психічний розлад, справитись з яким без ліків він не міг.

«На це наклалися проблеми з мобільним зв’язком, який зник ще 30 травня: ми не могли навіть подзвонити йому, поговорити, заспокоїти, почути рідний голос. Підкосило його й те, що за відсутності інтернету він уже не міг знімати свою пенсію з банківської картки. Через це у батька виникла  депресія і він таке горе зробив – і собі, і нам. Ми навіть не могли провести його в останній путь – і все через ту кляту війну», – сказала Світлана.

Ліки «з асфальту» допоможуть не всім

Відрізаними від медичної допомоги виявились ті, хто проживає в сільських громадах. Серед них – Валентина Семенівна, пенсіонерка з Токарівки Дар’ївської сільради Херсонського району. Вона страждає на цукровий діабет і постійно мусить приймати ліки.

«До вторгнення росіян я їздила до лікарні в Херсон – це десь 40 км від нашого села. Жодних проблем з ліками і лікуванням ніколи не мала. Але з початку березня окупанти встановили на дорозі до обласного центру величезну кількість блокпостів. Багатьох місцевих вони на них з того часу просто не пропускають. Чому – ми не знаємо. Тому відправити чоловіка або інших знайомих до Херсона за ліками я не можу. Мабуть, прийдеться помирати», – розповіла Валентина.

Не може знайти необхідний препарат для родича, який має психічні розлади, й пенсіонерка з Каховки Олена Іванівна. За її словами, під рукою постійно треба мати карбамазепін – протиепілептичний засіб. Але знайти його жінка ніде не може. Вона навіть зверталась до ділків, які привозять потрібні ліки з Криму і продають їх на ринку. Але й там вони нічого не змогли для неї знайти, навіть якихось аналогів.

Величезні проблеми з ліками підтверджують і місцеві лікарі. За їхніми словами, люди змушені купувати медикаменти з рук, замовляти їх у незрозумілих людей. Медпрепарати стали продавати «з асфальту», з машин на вулицях міст, на ринках. Під палючим сонцем, в диких антисанітарних умовах і за шаленими цінами.

Фото: Суспільне Херсон

«Більш-менш в наявності є у нас таблетовані ліки. А ось знайти потрібні ін’єкції дуже важко. До мене днями зверталася пацієнтка, якій я виписав 7 доволі специфічних, але життєво необхідних препаратів. З них вона змогла знайти лише 5 і то з величезним трудом. Решту не знайшла, навіть аналогів. До речі, самі окупанти постійно говорять, що «тут уже росія». Але навіщо людям така країна, в якій не можна знайти найнеобхіднішого?», – на умовах анонімності розповів лікар з Нової Каховки.

«Якби не волонтери – не знаю, як би люди вижили, бо росіяни взагалі не займаються питаннями ліків. Вони просто віддали все на відкуп «ділків», які завозять усе з Криму і торгують у «віджатих» аптеках за дикими цінами. Вся допомога від представників окупаційної «адміністрації» або тими, хто там за ними стоїть, обмежилась лише обіцянками: «Ми вам усе завеземо». Але це було і залишилось лише на словах. У мене склалось враження, що у росіян нема ресурсів, щоб забезпечити місцевих жителів і лікарні всіма потрібними ліками. У них нема нічого. Поки ж тут будуть росіяни, нічого не зміниться», – сказав завідувач одного з відділень Новокаховської центральної міської лікарні.

Самі окупанти днями проголосили, що все медичне обслуговування на території тимчасово контрольованої ними Херсонщини є безоплатним. Однак місцеві жителі це заперечують. Як розповіла ЦЖР пенсіонерка зі Скадовського району, її чоловіку в середині липня довелося зробити термінову операцію, за яку, разом із ліками, довелось викласти біля 10 тисяч гривень.

В таких умовах на Херсонщині зараз продаються ліки Фото: Суспільне Херсон

Ціни на ліки «взлетіли до небес»

Відповідно до Конвенції про захист цивільного населення під час війни, держава-агресорка зобов’язана забезпечувати необхідну медичну допомогу населенню. Тож на тимчасово окупованих росією територіях повинні працювати медичні заклади і надавати потрібну послуги пацієнтам, мають працювати аптеки, аби цивільне населення мало безперебійний доступ до всіх необхідних ліків та медичних виробів.

Проте з приходом російських окупантів на Херсонщині виник не лише дефіцит ліків, а й проблеми з мобільним зв’язком. Через його блокування багато людей досі не можуть додзвонитися до швидкої допомоги або зателефонувати до потрібного лікаря. Жителі Каховського району розповіли, що в разі потреби їм доводиться десь шукати машину і самим відвозити хворих родичів до лікарні. Але не факт, що їм вдасться там знайти потрібного спеціаліста: через постійний терор, катування, вбивства і викрадення людей чимало медиків виїхали за межі області.

Пошуки ж необхідних ліків стали для місцевих звичним явищем.

«Після того як у березні наші аптеки позакривались, в них почали продавати макарони і кетчуп. Потім орки відкрили кілька аптек, до яких завозили лише ліки з Криму. Черги до них люди займали ледь не з півночі. Пам’ятаю, в червні вирішила зайняти собі чергу і прийшла до аптеки навпроти нашого центрального універмагу біля шостої ранку. Там уже стояло близько тридцяти чоловік і люди все підходили і підходили. Зараз я уже таких великих черг не бачу, але потрібних мені ліків у продажу теж нема. Хоча завезених з Криму ліків у продажу стало значно більше, ніж раніше», – розповіла жителька Каховки.

Аптека в Каховці, квітень 2022 року Фото: соцмережі 

Більш-менш налагодили поставки ліків до Нижньосірогозької громади Генічеського району. За словами місцевих, це заслуга виключно волонтерів і підприємців.

«Люди воліють замовляти українські препарати, які почали возити з Запоріжжя. Вони значно дешевші за російські аналоги, які завозять до нас із Криму. Але доставки ліків з підконтрольної частини України потрібно чекати 10-14 днів. Кому потрібні ліки терміново, змушені їхати до Мелітополя. Але цей варіант найдорожчий, медикаменти тоді просто влітають «в копієчку», – розповіла жителька Нижніх Сірогоз.

Нещодавно місцеве видання Нижні Сірогози. City порівняло ціни на завезені до селища російські ліки з їхньою вартістю в аптеках на підконтрольній українській території. Вони іноді відрізняються в 10, а той у 25 разів! Приміром, аналог українського препарату «Еналапріл 5» вартістю 10 грн в Нижніх Сірогозах коштує 100 грн, аналог «Етап 10» вартістю 25 грн у селищі продають за 180 грн, а аналог нашого «Метформін Артеріум 1000», який можна знайти за 10 грн, там продають за 250 грн.

«З ліками на Херсонщині ситуація дуже важка і критична, – погоджується волонтерка зі Львова Олена Кулигіна. – Життєво необхідних ліків на тимчасово окупованій росією території не вистачає катастрофічно: інсуліну, ліків від тиску, навіть ліків від простої алергії. Останнім часом там почали продавати багато різних препаратів, яких місцеві жителі просто не знають. А ціни на них такі високі, що люди не можуть собі дозволити купити собі навіть те, що можуть знайти з потрібного їм у продажу. Тому вони шукають контакти волонтерів і подають запити на необхідні медпрепарати. До нас їх надходить дуже багато. Потреба тільки зростає: памперси для дорослих, препарати для людей з психічними розладами, онкозахворюваннями, цукровим діабетом».

Олена Кулигіна Фото: Facebook

За її словами, передавати ліки на Херсонщину вдається через Запоріжжя. Але через примхи окупантів і черги автомобілів чекати на перевезення необхідних ліків часто доводиться цілих 2 тижні, а то й більше. Саме тому волонтери не можуть передавати ліки зі спеціальними умовами зберігання. Також вони постійно переживають, щоб усі препарати доїхали до свого місця призначення, оскільки росіяни їх ретельно перевіряють. На жаль, жодних гарантій довезення ліків немає. Тож волонтери роблять усе можливе, щоб зменшити всі ризики: кладуть їх в прозорі пакети, подають списки, що саме передають і на які медичні заклади.

В липні окупанти вкотре кілька разів перекривали в’їзд і виїзд на Херсонщину. А це означає, що тим, хто залишається на тимчасово непідконтрольній Україні території доведеться знов чекати потрібних ліків.

Сама Олена невипадково опікується медикаментами саме для Херсонщини: вона сама родом з Нової Каховки, де прожила перші 25 років свого життя.

«Ми намагаємось доставляти ліки не лише в міста Херсонської області, а і в села. Більшість медпрепаратів передають міжнародні благодійні організації та фонди, також ми їх купуємо за внески українських благодійників. Потрібні ліки ми шукаємо в аптеках. Коли я кажу, що ми купуємо їх для тих, хто залишається на окупованих територіях, нам йдуть назустріч. Навіть коли потрібно придбати сильні знеболюючі або препарати для психіатричних хворих», – сказала Олена Кулигіна.

Олена Кулигіна Фото: Facebook

Херсонські аптеки під контролем фсб

Російські окупанти не лише заблокували постачання ліків на тимчасово окуповану Херсонщину, а й з перших днів почали привласнювати чужий аптечний бізнес і розграбовувати наявні запаси ліків.

Приміром, у Каховці вони «віджали» аптечну мережу «Лювіна» – після того, як їхній власник відмовився від співпраці з загарбниками. Останні там «замінили» не тільки керівника, а й працівників. Торгувати завезеними з Криму сумнівними російськими ліками в одній з аптек «Лювіни» в центрі міста стала депутатка Каховської міськради від «Опозиційної платформи – За життя» Наталія Біжан. Цьому не завадила відсутність у неї профільної освіти – останнім часом вона працювала медсестрою одного з місцевих комунальних медичних закладів.

Гауляйтер Каховки Павло Філіпчук біля першої віджатої в місті аптеки Фото: скріншот з відео

«Смотрящим» за аптечною мережею окупанти поставили власника місцевого агентства нерухомості. Проте справжніми її «керманичами» стали самі російські загарбники.

Так, як це сталось у Херсоні з місцевою мережею аптек ТОВ «Авіас-Фарма» і центральними районними аптеками комунальної власності. Ще 23 травня ставленик окупантів, колаборант Володимир Сальдо видав «розпорядження» про введення «тимчасової адміністрації» з їхнього керування. «Тимчасовим адміністратором», судячи з документа, стало ТОВ «Ренессанс Фарма» з підмосковного міста Митищі. Керувати ж чужими аптеками «призначили» комерційного директора цієї компанії Руслана Калмикбєтова.

Засновником та керівником ТОВ «Ренессанс Фарма» з квітня 2022 року є Ігор Нєлюбов, якого, за даними видання «Мост»,  називають підставною особою сім’ї Мазаракі, пов’язаної з московським управлінням фсб рф.

Тож контролювати викрадені у української компанії місцеві аптеки поставили тих, хто пов’язаний з російським фсб та іншими російськими державними структурами. Всі вони виглядають як ширма, що прикриває вельми прибутковий бізнес російських загарбників на тимчасово окупованій Херсонщині.

Факт масового закриття аптек на території області визнають і в Міністерстві охорони здоров’я України. За їхніми даними, в період з 24 лютого по 13 липня на Херсонщині припинили діяльність 18 аптечних закладів.

“Водночас діяльність з оптової і роздрібної торгівлі лікарськими засобами тимчасово зупинили 56 аптечних закладів. Таким чином, в області різко скоротилась кількість аптек, які продають ліки населенню. Більшість з них сьогодні закриті, постачання медикаментів не здійснюється, працівники евакуйовані”, – повідомили Центру журналістських розслідувань в пресслужбі МОЗ.

«Окупанти грабують лікарні, а ліки вивозять»

Через вторгнення рф додалося проблем і в лікарнях. Понад 400 з них опинилися на тимчасово окупованих територіях, значна частина з яких – у Херсонській області.

Проте в них і досі надають медичну допомогу пацієнтам, а медикам, як запевняє заступник міністра охорони здоров’я України Олексій Яременко, нараховують заробітну плату із українського бюджету. За його словами, з початку повномасштабної війни медичним закладам, які опинились в окупації, перераховано понад 4 млрд гривень.

«Там наші лікарі, які лікують наших українських пацієнтів. І це наша принципова позиція – завжди підтримувати своїх, де б вони не були. Сьогодні ми маємо зв’язок з більшістю медичних закладів, які знаходяться в окупації. Кожному, з ким такий зв’язок встановлено, щомісяця перераховується 1/12 від обсягу річної суми контракту за Програмою медичних гарантій», – розповів Олексій Яременко.

Забезпечення ліками та медичними виробами регіонів у тимчасовій окупації залишається однією з найбільших проблем – визнають і в МОЗ. Як розповів напочатку липня міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, російські окупанти навіть вивозять з захоплених ними територій закуплені українським урядом препарати. Водночас рф жодного разу не відкрила гуманітарний коридор, щоб доставити туди ліки. Зокрема, ті, які українці мають отримувати за програмою «Доступні ліки».

У МОЗ стверджують, що отримують постійні сигнали про те, що є проблема з доступом до ліків на тимчасово окупованих територіях. Також є факти про злочини проти людяності та військові злочини, коли в чинних українських лікарнях забирають дороге обладнання, дорогі лікарські препаратами та вивозять їх з території України на іншу територію. Куди далі – відстежити неможливо.

За словами Віктора Ляшка, штучно створені складнощі для доставки ліків і пов’язаний з цим їхній дефіцит використовуються окупантами як один із методів примусу до взаємодії з ними. Ситуацію з ліками на Херсонщині він вважає однією з форм російського тероризму проти цивільного населення. Попри це, каже він, Україна має достатню кількість гуманітарних вантажів, які готові відправити в будь-який момент, як тільки окупанти відкриють «зелений коридор».

«Країна-терорист порушує і Женевську конвенцію, і просто якісь людські стосунки, і забирає препарати з доказовою ефективністю. Зокрема, у мене є факти, що вони забирали препарати, які Україна постачає в інсультні та інфарктні центри, які використовують для тромболізису. Забирають і вивозять їх на територію рф, а натомість намагаються постачати препарати російського виробництва, які без доказової бази і ніде у світі не використовуються, крім країни-терориста», – додав Віктор Ляшко.

Матеріал підготовлений ГО «Інформаційний прес-центр» в рамках проекту IWPR за підтримки Європейського Союзу та МЗС Норвегії.

***

О 4 годині ранку 24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках:

YouTubeFacebook, TelegramTwitter